CHARLOTTE SERNIKOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I OWOCAMI + KONKURS!

Już się śmieję, bo zawsze, ale to zawsze jestem pytana na szkoleniach cukierniczych o to, jakie ciasta są moimi ulubionym – jednogłośnie odpowiadam SERNIKI.

Tak, Wy też dobrze wiecie, że serniki darzę miłością dosłownie bezgraniczną i to sernik króluje zawsze u mnie na blogu.

Ta miłość do serników zaczęła się mega dawno, ale to skojarzenie, że ja, Ostra na Słodko = SERNIK zaczęło się wraz z przygodą w programie MasterChef 5 lat temu.

I tak już zostało!

Co mnie oczywiście ogromnie cieszy, bo głowa od sernikowych pomysłów dosłownie pęka!

Dziś, zainspirowana współpracą z marką MLEKPOL, producentem m.in. Śmietanki UHT Łaciata przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik – tym razem wersja typowo wiosenno-letnia, bez pieczenia. 

Dodatkiem są nasze polskie truskawki, które już pojawiły się na targu – pycha!

Śmietankę UHT Łaciatą znajdą chyba wszyscy!

Mi towarzyszy „od zawsze”  zarówno podczas gotowania, jak i pieczenia  (w domu i na szkoleniach W Akademii).

Jest niezastąpiona w kuchni!

⇒ Występuje w 4 wariantach: 12%, 18%, 30% i 36%

⇒ Można dodawać ją do zup, sosów albo przygotować na jej bazie wspaniałe desery, tak jak ja to robię najczęściej.

⇒ W odróżnieniu od kwaśnej śmietany, Śmietanka Łaciata na pewno się nie zwarzy.

⇒ Nie trzeba jej hartować przed dodaniem do gorącej zupy czy sosu.

Jest już „oswojona” z wysokimi temperaturami.

⇒ Można podgrzewać ją do woli, gotować, redukować i zapiekać.

⇒ Wspaniale się ubija – jest więc idealną bazą do wszelkiego rodzaju musów czy dekoracji tortowych.

Bez trudu można z niej zrobić idealną bitą śmietanę do lodów (ps. genialnym patentem jest nie tylko schłodzenie wcześniej śmietanki, ale też schłodzenie metalowej lu szklanej misy, w której będziemy ubijać – z całą pewnością przyspieszy i ułatwi to ubijanie).

⇒ Może być przechowywana aż 4-5 miesięcy od daty produkcji – to mega wygodne!

Do swojego przepisu wykorzystałam Śmietankę UHT Łaciata 36% – wspaniale się ubija na puch – co w przypadku tego sernika jest bardzo ważne! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

SKŁADNIKI:

SPÓD I BOKI:

* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt

* biszkopty podłużne – ok. 20 szt

WARSTWA SEROWA:

* twaróg 3x mielony – 600 g

* śmietanka UHT Łaciata 36% – 400 g

* cukier – 120 g

* mleko – 100 ml

* żelatyna – 6 łyżeczek

* pasta waniliowa – do smaku

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

* twaróg 3x mielony – 150 g

* truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g

* galaretka truskawkowa – 1 op

* cukier puder – 3 łyżki

* woda- 50 ml

* żelatyna – 1,5 łyżeczki

* śmietanka UHT Łaciata 36% – 50 g

MUS TRUSKAWKOWY:

* truskawki ( mogą być mrożone ) `150 g

* cukier puder – 2 łyżki

* żelatyna – 1,5 łyżeczki

* woda – 100 ml

DODATKOWO:

* truskawki świeże

* zioła

* bezy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia na spodzie oraz robimy wyższy rant z boku – żeby dobrze zabezpieczyć.

Na spodzie układamy okrągłe biszkopty, a na bokach podłużne (jeśli nie chcą się trzymać możemy delikatnie podkleić masłem do boków).

WARSTWA SEROWA:

Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia.

Ser biały ucieramy z cukrem oraz pastą waniliową.

Śmietankę UHT Łaciatą 36% ubijamy na sztywno.

Pamiętajcie, że Śmietanki 30% i 36% należy przed ubijaniem dobrze schłodzić – ja robię to co najmniej 12 godzin w lodówce.

Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Żelatynę podgrzewamy – uważamy, by nie zagotować, bo straci właściwości!

Dodajemy 3 lyżki masy serowej, mieszamy, a następnie całość wlewamy do pozostałej masy, mieszamy.

Wylewamy szybko a biszkopty, wygładzamy, chłodzimy conajmniej 30 minut.

Uwaga!

Masy śmietanowe i śmietanowo-serowe  z żelatyną sztywnieją bardzo szybko – należy postępować błyskawicznie!

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy, dostawiamy.

Truskawki miksujemy na puree, dodajemy cukier, podgrzewamy.

Wsypujemy galaretkę, dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy.

Odstawiamy do mocnego schłodzenia.

Łączymy z twarogiem, a następnie zalewamy schłodzoną masę serową.

Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

MUS TRUSKAWKOWY:

Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy, dostawiamy.

Truskawki miksujemy na puree, dodajemy cukier, podgrzewamy.

Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia.

Lekko tężejącą wylewamy na schłodzoną masę.

Chłodzimy najlepiej przez noc.

Dekorujemy.

Smacznego!

KONKURS Z NAGRODAMI

CAŁA POLSKA DODAJE ŁACIATĄ! A TY?

W imieniu Organizatora chciałabym Was bardzo serdecznie zaprosić na Konkurs.

Do wygrania jest w każdym tygodniu m.in. niezastąpiony w kuchni robot KITCHENAID – w sumie aż 12 sztuk!

(marzenie chyba Wszystkich kucharek i nie tylko!).

Zadanie jest banalnie proste, a konkurs jest dla KAŻDEGO!

I można zgłaszać się wiele razy!

ZASADY

Spróbujcie i Wy!

A przy okazji zaglądnijcie na stronę: https://najlepszewkuchni.pl/ – czeka tam na Was mnóstwo inspiracji na pyszności (na słodko też!). 

Ja zacznę od wypróbowania przepisu na Ciasto Snickers.

#śmietankałaciata #łaciata #dodajdoulubionych

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Karolina
    17 maja 2021 at 16:40

    Czy truskawki trzeba wcześniej rozmrozić?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress