SCONES
Angielskie bułeczki śniadaniowe.
Możemy je przyrządzać zarówno w wersji na słodko , jak i w wersji wytrawnej.
Robi się w 10 minut i są gwarancją udanego śniadania!
Mięciutkie , puszyste , delikatne …
Śmiało można dodać do nich kawałki czekolady , żurawinę , rodzynki …. lub też w wersji na ostro ser , zioła , kawałki wędliny.
(na około 8 szt bułeczek)– 250 g mąki
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 50 g cukru
– 50 g zimnego masła
– 1 duże jajko
– ok. 100 ml mleka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Rozcieramy składniki palcami.
Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta.
Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek .
(W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm.
Ostrą szklanką wycinamy kółka.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Smarujemy resztą ubitego jajka.
Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor.
Cenne uwagi!
* Do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki:
– mogą to być rodzynki ( jeśli podajemy na słodko )
– mogą to być zioła ( jeśli chcemy zjeść np. z serkiem kanapkowym )
– mogą to być kawałki wędliny
Wszystko zależy od naszej wyobraźni!
* Przed włożeniem sconesów do piekarnika, temperatura musi osiągnąć maximum podane w przepisie.
* Najlepiej mieszać widelcem, aby nie wymieszać za bardzo.
Składniki muszą być jedynie połączone ze sobą.
* Masło musi być zimne.
Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa.
* Obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką.
Wtedy ciasto ładnie się odkleja.
6 komentarzy
whiness
26 lipca 2012 at 12:08Uwielbiam scones. Jadłam je bardzo często w dzieciństwie. :) Z bitą śmietaną i domową konfiturą – najlepsze!
Beatrice
26 lipca 2012 at 12:12Bardzo apetyczne :) Przepis absolutnie do wypróbowania :)
Popovers
21 kwietnia 2014 at 13:41[…] A tym czasem jest to niezwykle banalny amerykański przepis na przepyszne śniadanie! […]
BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Z PATELNI
15 stycznia 2015 at 13:26[…] By je zrobić nie musimy nawet uruchamiać piekarnika!Sprawdzą się nie tylko na pyszne , leniwe śniadanie , ale i przekąskę w […]
FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE - idealne śniadanie!
14 czerwca 2015 at 19:44[…] Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! :D ) wielbicielką śniadań. […]
RACUSZKI OWSIANE Z BANANEM - idealne śniadanie!
22 czerwca 2015 at 06:42[…] I jeszcze jeden fantastyczny pomysł na śniadanie! […]