CHACZAPURI IMERULI

 
 Chaczapuri 
 
To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.
 
Występuje w formie zapiekanego placka z serem.
 
Można przyrządzać je na kilka sposobów, m.in. :
– chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie
 ( z serem i jajkiem )
– chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie 
( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli )
 
Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.
 
 

Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie restauracje .

 

Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ), ale właśnie tę, którą lubię najbardziej!

 

Takie chaczapuri imeruli jest świetnym pomysłem na kolację albo imprezową przekąskę!
 
Koniecznie wypróbujcie!
 
 

 chaczapuri , ieruli , imeryjskie , kuchnia gruzinska , gruzinski placek z sere , ostra na slodko (1)xxx  
 
 
 

SKŁADNIKI:

( 6 szt )

CIASTO:
* mąka – 2 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki
* cukier – 0,5 łyżeczki
* kefir – 220 ml
* proszek do pieczenia – 1 szczypta

FARSZ:
* różne rodzaje sera ( najlepiej słonego ) – 400 g ( np. feta, mozzarella, cheddar  )
* jajko – 1 szt
* mąka – 1 łyżka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia, dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto ( Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki )

Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut, a następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.

Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.

Farsz dzielimy na 6 części, układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na obrazku

 
 
 
 
 

Dobrze sklejamy brzegi, patelnię rozgrzewamy, lecz nie smarujemy tłuszczem.

Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień, przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ).

Gotowe smarujemy masełkiem. 

 
chaczapuri , ieruli , imeryjskie , kuchnia gruzinska , gruzinski placek z sere , ostra na slodko (2)xxx