Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie restauracje .
Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ), ale właśnie tę, którą lubię najbardziej!
SKŁADNIKI:
( 6 szt )
CIASTO:
* mąka – 2 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki
* cukier – 0,5 łyżeczki
* kefir – 220 ml
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
FARSZ:
* różne rodzaje sera ( najlepiej słonego ) – 400 g ( np. feta, mozzarella, cheddar )
* jajko – 1 szt
* mąka – 1 łyżka
W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia, dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto ( Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki )
Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut, a następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.
Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.
Farsz dzielimy na 6 części, układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na obrazku
Dobrze sklejamy brzegi, patelnię rozgrzewamy, lecz nie smarujemy tłuszczem.
Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień, przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ).
Gotowe smarujemy masełkiem.
18 komentarzy
Maggie
30 lipca 2012 at 13:17Probowalam i bylam zachwycona, ale w domu jeszcze nie robilam. Musze koniecznie nadrobic :)
AZgotuj!
30 lipca 2012 at 13:51Uwielbiam to:)
Viola
30 lipca 2012 at 22:42Ekstra!!!! Koniecznie muszę zrobić!
shinju
30 lipca 2012 at 23:33Też sama jeszcze nie robiłam. Ale muszę spróbować :)
Ostra Na Słodko
31 lipca 2012 at 08:45Polecam!!!
Joanna Skoraczyńska
31 lipca 2012 at 09:34Pierwszy raz słyszę o takim przepisie, ale to strasznie ciekawy placek. Chętnie bym go spróbowała najpierw w jakieś knajpce, ale u nas w Łodzi o gruzińską knajpę trudno:-(
Ostra Na Słodko
31 lipca 2012 at 22:51W Krk jest ich pełno i mają naprawdę ciekawe i smaczne jedzenie!
Przepis na ten domowy jest łatwy i zawsze wychodzi.
A jak ktoś lubi fetę to będzie mu smakowac , bo ciasto jest raczej neutralne w smaku:)
Polecam!
Królik
17 września 2012 at 21:42Witam
Chaciapuri Gruzini robią z ciasta drożdzowego, te z fasolą nazywa się Chaciapuri lobiani(to nie sama fasola). Gruzini używaj sera o nazwie Suguni u nas nie ma takeigo sera więc najlepszym wyjściem jest połąćzyć ser fete z żółtym miękkim serem i wyrobić masę serową ręką (nie dodaje się jajka do środka). Z całym szacunkiem ale sieć “Chaczapuri” jest marną imitacją kuchni gruzińskie. Żyję z Gruzinem i wiem że ich kuchnia jest dużo lepsza:)
Polecam ARGO w Warszawie na Piwnej 46 właścicielem jest stary Gruzin. Pozdrawiam
Anonymous
22 października 2012 at 22:51Co takie grube te Chaczapuri ?? To ma byb Gruzińska Pizza :) Polecam rozwałkowanie
Ostra Na Słodko
23 października 2012 at 00:35Każdy robi tak jak lubi :)
Anonymous
2 marca 2013 at 23:12Chaczapuri imeretyńskie jest okrągłe podobnie jak nie wymienione megrelskie, w którym na wierzchu jest jeszcze dodatkowy ser. Z nadzieniem fasolowym to lobiani. W kopertę zawijane jest penowani z ciasta francuskiego. Do chaczapuri można dodać dowolny ser – najlepiej taki, który po podgrzaniu się ciągnie lub topi i nie jest zbyt wilgotny. W gruzińskich domach najczęściej dodaje się ser podpuszczkowy młody, niesolony a nadzienie się po prostu dosala. Jeśli gospodyni takiego sera nie ma, to dodaje inny, bardziej dojrzały i słony (te mocno słone są odsalane). Więcej informacji i przepis wraz z filmikiem robionym w Gruzji na stronie obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb
Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
30 maja 2013 at 11:25[…] ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) […]
Monika
21 kwietnia 2014 at 13:35Właśnie robię:) Ciasto strasznie ciężko jest wyrobić:/Nie wyszło gładkie mimo, ze wyrabiałam 15 minut.Masz na to jakiś patent?Mi ciasto odchodzi i jest z grudkami. Teraz czeka w ciepełku, może tak czy siak wyjdzie:)
Monika
21 kwietnia 2014 at 14:36Wyszły:)Może nie wybitne, ale bardzo smaczne!:)
Gozleme - turecki specjał z fetą i szpinakiem
28 czerwca 2014 at 13:37[…] – Chaczapuri imeruli […]
Chaczapuri – paapilotkaa.pl
28 czerwca 2016 at 11:59[…] na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę napisać… znikają w momencie. […]
Chaczapuri - paapilotkaa
13 lipca 2017 at 11:42[…] na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę napisać… znikają w momencie. […]
Grzegorz
2 października 2020 at 19:59Ja dodaję trochę czosnku, puuucha.