Jedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują.
Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych!
A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego!
SKŁADNIKI:* zimne masło – 200 g
* mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl
* cukier puder – 3/4 szkl
* żółtko – 3 szt
* mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl
* cukier puder – 3/4 szkl
* żółtko – 3 szt
* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem.
Dodajemy cukier puder, olejek waniliowy oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy.
Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę
(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ).
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm.
Szklanką wykrawamy krążki jednakowej wielkości.
Po 4 krążki układamy tak , by zachodziły na siebie.
Zwijamy je w rulon ( nie bardzo ciasny! )
Rulon przekrawamy na 2 części uzyskując w ten sposób różyczki.
Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 15minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Upieczone możemy zamoczyć w czekoladzie lub posypać cukrem pudrem!


