Jedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują.
Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych!
A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego!
SKŁADNIKI:* zimne masło – 200 g
* mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl
* cukier puder – 3/4 szkl
* żółtko – 3 szt
* mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl
* cukier puder – 3/4 szkl
* żółtko – 3 szt
* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem.
Dodajemy cukier puder, olejek waniliowy oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy.
Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę
(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ).
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm.
Szklanką wykrawamy krążki jednakowej wielkości.
Po 4 krążki układamy tak , by zachodziły na siebie.
Zwijamy je w rulon ( nie bardzo ciasny! )
Rulon przekrawamy na 2 części uzyskując w ten sposób różyczki.
Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 15minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Upieczone możemy zamoczyć w czekoladzie lub posypać cukrem pudrem!
21 komentarzy
Gula
2 sierpnia 2012 at 12:36Piękne różyczki:)
Karolaa
2 sierpnia 2012 at 12:45Uwielbiam te ciasteczka:) często je robię ;)
Drui...
2 sierpnia 2012 at 12:54Pięknie wyglądają! Ale kusisz kobietko tymi słodkościami ;)))
Basia
2 sierpnia 2012 at 13:21Cudne!!!:D
Kulinarna Ja
2 sierpnia 2012 at 13:40Piękne, pewnie są przepyszne. Zapraszam do wypróbowania brioche, robi się identycznie, lecz z ciasta drożdżowego i powstaje piękna drożdżówka! http://www.kulinarnaja.blogspot.com/2012/08/borowkowe-brioche-prezent-dla-babci.html
Paulina
2 sierpnia 2012 at 19:35wyglądają idealnie!
kasandraa6
2 sierpnia 2012 at 22:00śliczne , piękne fotki
asieja
3 sierpnia 2012 at 21:39pięknie Ci się upiekły!
Pan Deserek :)
4 sierpnia 2012 at 10:18Wyglądają przepysznie i jakie śliczne te ciasteczka :)
Dusia
4 sierpnia 2012 at 11:45niesamowicie piękne
Agata Duda
4 sierpnia 2012 at 17:43Przepis przewspanialy, i do tego taki, że tak powiem “kształtny”.
Ciasteczka bardzo smaczne. Oczami chce się je jeść :))
Przepis podałam również na swojej stronie, nie zapominając reklamie Twojego Bloga. :)
Pozdrawiam! :))
Ostra Na Słodko
6 sierpnia 2012 at 09:44Ooooo super! :D
Zapraszam na kolejne przepisy! :)
glowika
17 października 2013 at 16:11Wow! Muszę zrobić! :)
Ciastka owsiane z bakaliami
2 sierpnia 2014 at 16:43[…] chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych […]
Kukurydziane kruche ciasteczka
1 października 2014 at 19:32[…] ” na mące kukurydzianej! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne popołudnie! Robi się je błyskawicznie!Niesamowicie kruche , […]
beata
4 października 2014 at 13:52A ile ich wychodzi z tej porcji??
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ
31 grudnia 2014 at 19:31[…] mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod […]
ŚNIEGOWE KULE
6 stycznia 2015 at 08:27[…] śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi […]
Kika
10 lutego 2015 at 12:20A skąd niby ten WANILIOWY smak??? Bo żadnej wanilii w przepisie nie widzę..
Ostra na Słodko
10 lutego 2015 at 12:59Już poprawiłam!
Idzie łyżeczka olejku do ciast.
Anonim
18 maja 2016 at 23:27Ciasteczka wyglądają super.Jutro piekę.