Na te muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe.
U mnie zagościły na stałe!
SKŁADNIKI:
( ok. 12 sztuk )– mąka – 125 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– starta marchew – 100 g
– jajko – 1 szt
– cukier – 50 g
– olej – 40 ml
– kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
( ok. 12 sztuk )– mąka – 125 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– starta marchew – 100 g
– jajko – 1 szt
– cukier – 50 g
– olej – 40 ml
– kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę mieszamy z proszkiem.
Jajko roztrzepujemy, mieszamy z cukrem i olejem.
Do płynnych składników dodajemy suche oraz marchew, skórkę.
Krótko mieszamy, aby się ze sobą połączyły.
Papilotki ( ja jak zwykle używałam silikonowych foremek ) napełniamy obficie ciastem
(nieco powyżej 3/4 wysokości foremki).
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
* Do ciasta możemy dodać szczyptę cynamonu lub też garstkę orzechów!
6 komentarzy
Retro Food Design
3 września 2012 at 12:02Prezentują się wyśmienicie!
Droczilka
3 września 2012 at 14:10Marchewkowych muffinek jeszcze nie jadłam. Wyglądaja baardzo zachęcająco:-)
Ślinka Cieknie
3 września 2012 at 19:08Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe i je uwielbiałam, więc marchewkowe muffinki pewnie jeszcze bardziej polubię :D
Przy okazji chciałam również dodać, że Twój blog został nominowany do blogowej zabawy – Versatile Blogger Award. :) Szczegóły u nas na slinkacieknie.blogspot.com
Ostra Na Słodko
3 września 2012 at 22:24Oooooo Nie spodziewałam się kolejnej nominacji :D
Dziękuję!
Dzikowiec
3 września 2012 at 19:58Wow! Cudownie wyglądają!!!! Przepis zapisuję, na pewno zrobię :)))
Ostra Na Słodko
3 września 2012 at 22:25Polecam , bo naprawde warto :D