Muffinkowy szał trwa, kuchenna szafka zapełnia się coraz to nowymi foremkami i papilotkami, a ja … a ja nie mam dość! Bo czy można mieć ich dość , kiedy to są niezliczone ilości przepisów ,smaków i możliwości ich zrobienia?! Dziś padło na muffinki czekoladowe! Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi – efekt niesamowity! Zobaczcie jak je zrobiłam! 

SKŁADNIKI: – mąka – niepełna szklanka – kakao – 2 łyżki – cukier – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – szczypta – płatki migdałów – 4 łyżki – banan – 1 duża szt – jajko – 1 mała szt – mleko – 0,4 szklanki – olejek migdałowy – 1 łyżeczka – roztopione masło – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , kakao, cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego!
9 komentarzy
Magda
20 września 2012 at 18:26jak ja lubię takie niespodzianki! ^^
Elficzna
20 września 2012 at 18:38oj ja też bym się chętnie pocieszyła taką niespodzianką:)
whiness
20 września 2012 at 18:42Niebo w gębie :)
Dzikowiec
20 września 2012 at 21:03Wyglądają przepysznie!
boregi
21 września 2012 at 08:31To są muffinki ! Nie to co te moje buraczane potworki :D
Anonymous
3 lutego 2013 at 20:21a kakao ile trzeba dodać
Sylwia Ładyga
3 lutego 2013 at 20:562 łyżki :)
Już poprawiłam :)
Anonymous
3 lutego 2013 at 20:22w końcu czekoladowe
Marta
17 listopada 2015 at 13:32A mi coś za mało ciasta wyszło :p i mam 11 malutkich babeczek…