Niesamowicie aromatyczny kurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą skórką- któż z nas nie lubi takiego kurczaka?!
Marynata miodowo – musztardowa pięknie złoci się podczas pieczenia i sprawia , że skórka staje się niesamowicie chrupiąca!
Znika z talerzy w tempie ekspresowym!
SKŁADNIKI: – podudzia z kurczaka – 4 szt
– miód prawdziwy – 5 łyżek
– musztarda ostra – 5 łyżek
– sok z cytryny – 1 łyżka
– olej – 2 łyżki
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
– papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kurczaka oczyszczamy , skórki delikatnie nakrawamy ostrym nożem.
Miód mieszamy z musztardą , sokiem z cytryny , olejem i przyprawami.
Smarujemy dokładnie! mięso.
Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego.
Polewamy pozostałą marynatą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki.
6 komentarzy
KRYSTYNA-MAŁGORZATA
16 października 2012 at 10:02Mam wrażenie ,że to jest bardzo twarde,ale zależy co kto lubi….
Ostra Na Słodko
16 października 2012 at 20:08To złe masz wrażenie!
Mięso jest bardzo miękkie i delikatne.
Spróbuj … zobaczymy jakie będzie wrażenie:)
Anonymous
28 listopada 2012 at 21:30Nie tym tonem. Nie przekonuj ludzi na siłę. Już mi się nie podoba na tym blogu.
Ostra Na Słodko
28 listopada 2012 at 23:19Ten komentarz został usunięty przez autora.
Kurczak w sosie pieprzowym
20 grudnia 2013 at 20:11[…] pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa […]
evita0007
2 maja 2014 at 18:43Pysznie wyglądają,robiłam podobnie i Polecam !!!!