Pulpety w sosie koperkowym
Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka.
Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością!
Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym …
A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym!
Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń!
Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli , ale i głodne dzieciaki!
Ja zawsze biorę z dokładką!
SKŁADNIKI:
– mięso wieprzowe zmielone – 500 g
– jajko – 1 szt
– tarta bułka – 2 łyżki
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– mąka – 50 gSOS:
– śmietana – 3 łyżki
– mąka – 3 łyżki
– mleko – ok. 3/4 szklanki
– koperek – 1 duży pęczek
– jajko – 1 szt
– tarta bułka – 2 łyżki
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– mąka – 50 gSOS:
– śmietana – 3 łyżki
– mąka – 3 łyżki
– mleko – ok. 3/4 szklanki
– koperek – 1 duży pęczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, wbijamy jajko.Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Formuje pulpeciki w dłoniach.
Każdy pulpet obtaczamy w mące.
Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso, solimy i gotujemy.
Do wrzątku wkładamy pulpeciki.
Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.
Siekamy koperek.
W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę z mlekiem i mąką na gładko.
Powoli wlewamy do gotujących się pulpetów i mieszamy.
Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekany koperek.
Gotujemy jeszcze 3 minutki mieszając.
Smacznego!
Zobacz koniecznie jeszcze te!
4 Comments
Dodaj komentarz











też dziś robilam ;))
Pingback: NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
Pingback: PULPETY W SOSIE POROWYM
przepyszne pulpeciki, robiłam je dziś z Twojego przepisu, przepis godny polecenia 🙂 Pozdrawiam