Pulpety w sosie koperkowym



 
Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka.

Pulpety
zawsze zjadam z przyjemnością!

Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym …

A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym!

Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń!

Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli , ale i głodne dzieciaki!

Ja zawsze biorę z dokładką!

pulpety w sosie , pulpety sosie koperkowym , drobiowe pulpeciki , klopsiki w sosie , sos koperkowy , ostra na slodko xxx
SKŁADNIKI:

– mięso wieprzowe zmielone – 500 g
– jajko – 1 szt
– tarta bułka – 2 łyżki
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– mąka – 50 gSOS:
– śmietana – 3 łyżki
– mąka – 3 łyżki
– mleko – ok. 3/4 szklanki
– koperek – 1 duży pęczek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, wbijamy jajko.Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Formuje pulpeciki w dłoniach.

Każdy pulpet obtaczamy w mące.

Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso, solimy i gotujemy.

Do wrzątku wkładamy pulpeciki.

Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.

Siekamy koperek.

W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę z mlekiem i mąką na gładko.

Powoli wlewamy do gotujących się pulpetów i mieszamy.

Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekany koperek.

Gotujemy jeszcze 3 minutki mieszając.

Smacznego!

 
 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr




4 Comments

  1. Pingback: NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

  2. Pingback: PULPETY W SOSIE POROWYM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.