SZARLOTKA UCIERANA – ciasto z jabłkami ucierane na maślance

 

Uwielbiam ucierane ciasta!


Te na maślance … na jogurcie, które to powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!

Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.

Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

Wychodzi niesamowicie puszyste i delikatne.

Jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i gwarantuję , że nawet nie zdąży wystygnąć a już zniknie w całości!

Polecam!

szarlotka , ciasto ucierane , ucierane z jablkami , szarlotka na maslance , szarlotka puszysta , jablecznik , ostra na slodko xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

 ( tortownica 24 cm )

– maślanka – 250 ml
– jajko – 3 szt
– cukier – 1 szkl
– olej – 125 ml
– cukier waniliowy – 1 op
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
– mąka – 2,5 szklanki
– jabłka – ok. 1 kg
– bułka tarta – do posypania 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

 

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy maślankę i olej – mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy – mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy jabłka.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

 

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Ola
    26 października 2012 at 13:04

    Pysznie wygląda ja dodam jogurt naturalny bo już kupiłam w Lidlu,chyba nie będzie różnicy w smaku:)już nie mogę doczekać się tego smaku.

  • Reply
    Marta T.
    15 września 2013 at 13:47

    już się piecze :D

  • Reply
    Ciasteczka z jabłkami
    14 maja 2014 at 16:13

    […] ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli […]

  • Reply
    Marta T.
    24 lipca 2014 at 13:51

    właśnie kolejny raz piekę :) tym razem do przedszkola i zamiast cukru waniliowego cynamon :) ciekawe jak wyjdzie :) robione w pięć minut na szybkiego… szybsze ciasto nie przyszło mi do głowy :D

  • Reply
    SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ
    17 grudnia 2014 at 21:31

    […] Częstowałam Was już Szarlotką Mamy […]

  • Reply
    Anonim
    29 września 2015 at 16:20

    Jaka blaszka do tego?

  • Reply
    Marek
    26 sierpnia 2016 at 09:31

    Czy można zastąpić olej masłem.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 sierpnia 2016 at 11:58

      Duż dużo większe ryzyko zakalca – sprawdzone info i potwierdzone niestety :/

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress