Kto powiedział , że danie z ziemniaków musi być nudne?!
Wcale nie musi!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne , zapiekane ziemniaki, ktore nie tylko obłędnie smakują, ale tak samo obłędnie wyglądają.
W połączeniu z sycącym, aromatycznym gulaszem tworzą danie, którego nie powstydzi się najlepsza restauracja.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
ZIEMNIAKI:
– mączyste ziemniaki – 300 g
– żółtko – 1 szt
– masło – 1 łyżka
– kurkuma – do smaku
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
GULASZ :
– łopatka wieprzowa – ok. 400 g
– cebula – 2 szt
– pieczarki – ok. 150 g
– liść laurowy – 2-3 szt
– lubczyk – do smaku
– papryka – do smaku
– pieprz – do smaku
– sól – 1 szczypta
– bulion warzywny – 300 ml
– mąka do obtoczenia – ok.100 g
– olej do smażenia – 100 ml
– śmietana do zagęszczenia – ok. 100 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
GULASZ:
Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, obtaczamy w mące.
W gęsiarce rozgrzewamy olej,obsmażamy mięso, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy, podlewamy bulionem.
Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy , doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Kiedy mięso będzie już miękkie zabielamy odrobiną słodkiej smietanki i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
ZIEMNIAKI:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy ( + ewentualnie dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, paprykę ), ucieramy na gładkie purre.
Napełniamy nimi worek cukierniczy z ozdobną końcówką.
Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Delikatnie smarujemy białkiem.
Wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 30-35 minut
Na tak przygotowane gniazdko nakładamy gorący gulasz!
Podajemy odrazu!
8 komentarzy
Goa
1 grudnia 2012 at 15:15wygląda pysznie:)
Anonymous
1 grudnia 2012 at 18:32I smakuje tak samo, dziś robiłam , pychota…
Ostra Na Słodko
1 grudnia 2012 at 18:45Ojjj cieszę się , że smakowało :D
Jak będziecie kiedyś robić coś z mojego przepisu wyślijcie zdjęcia na FB!
Chętnie opublikuję :):):)
Anonim
29 stycznia 2015 at 19:05A czy ziemniaki odcedzamy, czy razem z wodą i resztą ucieramy ? :)
Ostra na Słodko
29 stycznia 2015 at 19:07Oczywiście odcedzamy , dokładnie :)
JOWITA
29 stycznia 2015 at 19:42Kurcze, jaki super pomysł :)
gość
12 kwietnia 2015 at 21:45takie male pytanie…co to gęsiorka?
:D
Ostra na Słodko
12 kwietnia 2015 at 22:37NIe gęsiorka a gęsiarka :D
TO garnek taki :D
http://archiwum.allegro.pl/oferta/brytfanna-gesiarka-garnek-3w1-patelnia-grill-oc11-i4291011494.html