Już na samą myśl cieknie ślinka …
5 minut pracy … 15 pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!
Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko!
A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego!

SKŁADNIKI:
– jabłko – 1 szt
– ciasto francuskie – 100 g
– daktyle bez pestek – 50 g
– miód – 1 łyżka
– cynamon – 2 łyżki
– żółtko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jabłko obieramy ze skórki.
Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód.
Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie.
Daktyle drobno siekamy.
Wkładamy do wnętrza.
Zalewamy łyżką miodu.
Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.
Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko.
Zdobimy listkami.
Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem.
Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut.
Zajadamy gorące!
Można posypać cukrem pudrem!

1 Comment
Paula Rogóż
3 stycznia 2013 at 19:13Niepieczone wygląda cudownie! ;)))