Dziś mam dla Was kolejny przepis na wspaniały sernik – tym razem z serków homogenizowanych.
Przełożony czekoladową masą budyniową i mięciutkim ciastem tworzy wspaniałe trio , które zachwyci nie tylko wielbicieli serników!Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy!Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– mąka – 2 szklanki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– masło – 100 g
– cukier – 0,5 szklanki
– jajka – 2 szt
MASA BUDYNIOWA:
– mleko – 1 l
– budyń czekoladowy – 3 szt
MASA SEROWA:
– masło – 125 g
– serki homogenizowane albo ser 3x mielony do sernika – 600 g
– cukier – 0,5 szklanki
– jajka – 3 szt
– budyń śmietankowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.
Wykładamy na blachę ( 22 x 28 )
MASA BUDYNIOWA:
Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Gorące wylewamy na ciasto.
MASA SEROWA:
Białka ubijamy z odrobiną soli.
Masło ucieramy z cukrem.
Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane lub twaróg sernikowy.
Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek.
Delikatnie wszystko mieszamy.
Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.
Pieczemy około 40 minut w 160C.
Studzimy.
Smacznego!
40 komentarzy
whiness
29 grudnia 2012 at 08:32Wygląda bosko :) Myślałam o jakimś cieście na Sylwestra i to dobra propozycja…
Inspirowane Smakiem
29 grudnia 2012 at 08:53Wygląda bardzo fajnie. ;) Musi być smaaczne.
Karmel-itka.
29 grudnia 2012 at 09:00świetne! podoba mi się :]
Aneta Wojciechowska
29 grudnia 2012 at 10:45fajny pomysł, czasem współpraca z mamą wychodzi na dobre
(coś o tym wiem :D) :)
asieja
29 grudnia 2012 at 11:57ale fajna ta budyniowa masa! i serowa też :))
parpar
29 grudnia 2012 at 19:51przepis genialny
na pewno wypróbuje :)
peggi
29 grudnia 2012 at 23:52Na Sylwestra to już nie przejdzie, ale na początku roku może się uda wykonać ;-)
gin
2 stycznia 2013 at 20:17Wygląda bardzo apetycznie :)
tynka
24 czerwca 2013 at 12:35jaki rozmiar blachy?
Wygląda pysznie, chcę je upiec :)
Ostra
24 czerwca 2013 at 12:38Blacha 22 na 26 cm
Ewa
16 września 2013 at 20:44Do masy serowej dodajemy ugotowany budyń czy wystarczy wsypać proszek z paczki?
Ostra
16 września 2013 at 20:59Do masy serowej proszek , nie ugotowany :)
Budyniowe ciacho z serkiem waniliowym na kruchym spodzie | latosiowy-dom
26 marca 2014 at 08:38[…] i korzystam z nich dokonując małych modyfikacji. Moje dzieło pochodzi z tego przepisu https://ostra-na-slodko.pl/2012/12/29/ciasto-waniliowe-z-budyniem-czekoladowym/ lekko zmodyfikowane Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach i szybko […]
Anonim
22 czerwca 2014 at 20:46Świetny przepis wypróbowałam placek był tak pyszny że zniknął w ciągu dnia wszystkim smakowało:)polecam
karola
28 czerwca 2014 at 21:36Pyszne tylko nidm wiem czemu budyń czekoladowy wypływał :(
Ostra na Słodko
28 czerwca 2014 at 21:50Za krótko w lodówce albo za dużo mleka.
Bo kurcze nie powinien wypływac.
Asia
24 lipca 2014 at 12:19A jakby zamiast homogenizowanych dać zwykły ser? :)
Anonim
24 lipca 2014 at 12:41Ale musi być conajmniej 3-krotnie zmielony i posłodzony :)
just
13 września 2014 at 17:17Piekę 40 minut ponad ale masa serowa jeszcze jest pod spodem jak dotykam palcem dość ruchoma W dałam do niej budyń w proszku jak było napisane. Nie chodzi o to jednak ze pownien być ugotowany?
Ostra na Słodko
13 września 2014 at 17:42Robisz napewno dobrze!
Wszystko zależy też od mocy piekarnika – śmiało możesz zostawic 10 minut dłużej.
Ciasto “Stanie” jak całkowicie ostygnie!!!
Zobaczysz , że wyjdzie :))))
just
13 września 2014 at 21:30No właśnie dałam nawet 20 minut dłużej i wszystko wg przepisu. A ciasto juz prawie wystygło, i dół jest dość mokry, a nawet bardzo. Może to dlatego, zę użyłam serków “Danio”? No ale to jest serek homogenizowany jak w przepisie. Jestem zrozpaczona bo zachwyciło mnie to ciasto, a jeszcze nie mogę go zjeść ;] Cóż, ciągle mam nadzieję, że jednak coś w niego będzie jak ostatecznie ostygnie;]
Ostra na Słodko
13 września 2014 at 22:31Nie , Danio jak najbardziej mogą byc.
Hmmm. zaskoczyłaś mnie bo zawsze z tego samego przepisu robię.
U mnie na fb. w dziale CZYTELNICY GOTUJĄ jest kilka zdjęc od czytelników tego ciacha i też robili dokładnie wg. tego przepisu.
Mam nadzieję , że jak wystygnie to będzie takie jak ma byc …
Chciałabym <3
Anonim
26 października 2014 at 21:07można w masie serowej zamiast margaryny dodać masło?
gwiazdka60
19 lutego 2015 at 18:19Ciasto wygląda świetnie i zapewne smakuje przepysznie :)
Ania
27 lutego 2015 at 16:49Czy te serki mogą być waniliowe? Jakich Ty użyłaś serków do tego placka?
Ostra na Słodko
27 lutego 2015 at 18:00Jak najbardziej mogą być waniliowe :)
renata
5 marca 2015 at 15:55szukałam fajnego przepisu na ciasto na imieniny męża i chyba znalazłam :) mam tylko pytanie,czy budyń należy wylać na nie upieczone ciasto?z góry dziękuje za odpowiedz :)
Ostra na Słodko
5 marca 2015 at 15:59Tak Kochana!
Budyń wylewamy na surowe ciasto i dopiero wtedy wszystko razem siup do piekarnika!
Wychodzi przepyszne!
renata
5 marca 2015 at 16:24dziękuje bardzo za szybką odpowiedz :) nie pozostaje mi nic innego jak kupić składniki i wypróbować ciacho,które wygląda przepysznie :)
Anonim
5 marca 2015 at 19:15właśnie jestem w trakcie pieczenia :) budyń mam bez cukru, mam posłodzić ?
Ostra na Słodko
5 marca 2015 at 20:48Tak, trzeba dodatkowo dosłodzić do smaku :)
Marta
22 maja 2015 at 22:02Nie jestem specjalistą w pieczeniu, dlatego mam pytanie na surowe ciasto wylewam gorący budyń, później masę serową (jak budyń wystygnie) i dopiero wtedy pieczemy?
Ostra na Słodko
23 maja 2015 at 07:27Zgadza się :)
Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, odstawiamy do wystudzenia( nie musi być całkiem zimna! ) i wtedy wylewamy masę serową i siup do piekarnika! :)
Ewucha
4 marca 2016 at 18:21Witam, przeczytałam wszystkie komentarze ale odpowiedzi nie znalazłam :)
W przepisie jest 3 BUDYNIE I 1 LITR MLEKA.
Po czym jest napisane żeby budyń ugotować tak jak na opakowaniu.
Czyli budyń gotuje w 1 litrze mleka czy w 1,5 litra tak jak na opakowaniu? :P
Patka
23 maja 2017 at 22:28Te 3 opakowania gotujesz w 1 litrze mleka.
Ostra na Słodko
23 maja 2017 at 22:29Zgadza się!
sylwia
11 sierpnia 2016 at 11:53Witam, mam pytanko, czy można zwiększyć porcję masy serowej ( zwiększyć składniki x2 albo x1,5) ? Czy wtedy sernik się upiecze? Robiłam ten sernik już dwa razy, jest pyszny ale jak dla mnie za mało sera w serniku :)
Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Ostra na Słodko
11 sierpnia 2016 at 11:55Jasne , że można! Sernik jak najbardziej się upiecze, ale trzeba zwiększyć czas jego pieczenia ( do ok. 30minut ).
Te ostatnie 30 minut najlepiej przykryć folią aluminiową by góra nie za bardzo się spiekła.
sylwia
11 sierpnia 2016 at 12:13dziękuję za szybką odpowiedź. W sobotę spróbuję upiec z 1,5 porcji masy serowej.
Patka
23 maja 2017 at 22:30Pyszne ciasto! ;) robię już chyba z 6 raz z tego przepisu i zawsze wychodzi ;)