Nie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę!
Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!
Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!
Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.
Polecam!
SKŁADNIKI:
– soczewica zielona – 1 szklanka
– soczewica czerwona – 1 szklanka
– bulion warzywny – ok. 1,5 l
– sól – 1 łyżka
– pieprz – 1 szczypta
– śmietana słodka 18% – 50 ml
– makaron muszelki – 100 g
– marchew – 2 szt
– koperek – 1 pęczek
– masło – 20 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Soczewicę zalewamy wodą.
Odstawiamy na ok. 30 minut.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.
Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut
( do zmięknięcia ).
Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką.
Wlewamy spowrotem do zupy.
Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.
Dodajemy ugotowany makaron.
Dokładnie mieszamy.
Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką.
Posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
6 komentarzy
Trufelek
7 stycznia 2013 at 10:32Chętnie ją wypróbuję :D Wygląda naprawdę smacznie:)
Krem kalafiorowy
5 sierpnia 2014 at 13:42[…] zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko […]
Zupa / Krem dyniowy na ostro
23 października 2014 at 10:30[…] Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową pulpecikami i Kremem z soczewicy. […]
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ
2 stycznia 2015 at 19:45[…] A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. […]
Kasia K
21 lutego 2015 at 15:04Czy bez zielonej soczewicy zupa straci na smaku?
Ostra na Słodko
22 lutego 2015 at 06:05To już nie będzie to samo :/