Cynamon – zapach i smak przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony.
M
i kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach i której smaku nikt nie jest w stanie odtworzyć!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki!
O smaku szarlotki … z kawałkami jabłek obłędnie pachnącymi cynamonem.
Czyż nie cieknie Wam ślinka?!

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
– mąka – 2 szklanki
– mleko ( użyłam sojowe ) – 1,5 szklanki
– woda gazowana – 0,5 szklanki
– jajko – 2 szt
– olej – 2 łyżki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– sól – szczypta
NALEŚNIKI:
– mąka – 2 szklanki
– mleko ( użyłam sojowe ) – 1,5 szklanki
– woda gazowana – 0,5 szklanki
– jajko – 2 szt
– olej – 2 łyżki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– sól – szczypta
NADZIENIE :
– jabłka – ok. 500 g
– cynamon – 2 łyżki
– cukier puder – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.
Smażymy duże naleśniki.
NADZIENIE:
Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę.
Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.
Wkładamy do garnka i podlewamy ok. 50 ml wody.
Prażymy kilka minut aż zmiękną.
Farszem napełniamy naleśniki.
Posypujemy cukrem pudrem!
4 komentarze
asieja
14 stycznia 2013 at 14:15pysznie napakowane tymi jabłkami!
qwert123
14 stycznia 2013 at 17:39pyszne, niezastąpione nalesniki ;)
Kamila Wojciechowska
14 stycznia 2013 at 20:40mniam, ja chcę jednego!
Cinnamon rolls
15 grudnia 2014 at 18:58[…] Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem. […]