Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki krokiety … na słodko … na ostro … z mięsem … puste … z owocami itd … itd .
( o czym mówiłam już chyba ze 100 razy 😀 )
  
Dziś mam dla Was przepis na krokiety – te ulubione – z farszem ze smażonych grzybów i gotowanych jajek.
 
Zrobiłam wczoraj na kolację … i zniknęły tak szybko , że już po chwili zaczęłam żałować , że nie nasmażyłam podwójnej porcji!
Do tego barszczyk czerwony …
 
 krokiety , chrupiace krokiety , krokiety z grzybami , krokiety z jajkiem , swiateczne krokiety , ostra na slodko , blog kulinarny 7
 
 SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:
– mąka – 1 szkl
– mleko – 200 ml
– woda gazowana – 100 ml
– jajko – 1 szt
– olej – 2 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – szczypta

FARSZ:
– jajka – 4 szt
– pieczarki – 250 g
– cebula – 1 szt
ser żółty – 100 g
sól , pieprz – do smaku


DODATKOWO:

– bułka tarta – 100 g
– jajko – 1 szt
– olej do smażenia – 200 ml

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Z podanych składników robimy ciasto, smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.

Jajka gotujemy na twardo, trzemy na tarce na dużych oczkach lub drobno siekamy.

Cebulę i pieczarki drobno kroimy, podsmażamy na odrobienie oleju.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku.

Na naleśniki nakładamy farsz, delikatnie zwijamy w rulony.

Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rumiano.

Podajemy gorące!

Smacznego!