Pewnie wszyscy z Nas robili choc raz w życiu risotto.
Grzybowe … mięsne … z dodatkiem białego wina … – każdy pewnie ma swój sprawdzony , ulubiony przepis.
Dziś mam dla Was coś , co jest dla niego fajną alternatywą – a mianowicie orzotto.
Orzotto jest to danie przygotowane na wzór risotta , ale zamiast ryżu używamy kaszy.
A jak wiecie , ja kasze uwielbiam!
Do dzisiejszego dania wykorzystałam moje niedawne odkrycie , które na stałe zagościło w mojej kuchni – kaszę gryczaną białą .
Składniki :
– kasza biała gryczana – 200 g
– grzyby – 250 g *
– cebula – 2 szt
– białe wytrawne wino – 250 ml
– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta
– bulion warzywny – ok. 1,5 l
– masło – 1 łyżka
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sól , pieprz – do smaku
– oliwa z oliwek – 50 ml
Sposób przyrządzenia:
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie.
Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , a po kilku minutach odsączone z zalewy podgrzybki.
Smażymy razem kilka minutek , po czym dodajemy suchą , surową kaszę i smażymy do momentu aż dokładnie obtoczy się w oliwie.
Zalewamy białym winie.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem.
Uwaga!
Uważamy z solą!
Kiedy nasze wino już całkowicie wyparuje dolewamy po chochelce naszego bulionu
( co jakiś czas 1 chochelka).
Kiedy kasza będzie już miękka i „wypije” cały bulion dodajemy masło i posiekaną natkę.
( możemy dodac jeszcze odrobinkę parmezanu! )
Gotowe!


