Zrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są
( i ja też do nich należę! )
Ciasto robi się dokładnie tak samo , a do środka dodajemy ulubione powidła , marmoladę czy też gęsty dżem.
W dzieciństwie polewałam je jeszcze koktajlem!
Te zrobiłam z dżemem malinowym z dużymi kawałkami owoców – było pysznie!
SKŁADNIKI:
– drożdże świeże – 50 g
– mąka pszenna – 500 g
– ciepłe mleko – 3/4 szklanki
– jajk0 – 2 szt
– cukier – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
– roztopione masło – 50 g
DODATKOWO:
– marmolada / dżem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski kruszymy drożdże.
Dodajemy cukier , 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko – dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.
Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
W każdej wygniatamy dołek.
Nakładamy po łyżeczce marmolady.
„Ściągamy” ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.
Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut.
Do dużego garnka nalewamy wodę.
Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody!
Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.
Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut
Przekładamy delikatnie na talerz.
Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!
2 komentarze
Pierwiasteksmaku
25 kwietnia 2013 at 23:02nie próbowałam, ale pewnie spróbuje i sie przekonam :)
pozdrawiamy :)
Cooking??Cooking!!
25 kwietnia 2013 at 23:16Miałam je dziś na obiad!!Tylko mama mnie uczyła,że masło ma być klarowane :)