CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE

Uwielbiam to ciasto czekoladowe!

Dodatek pepsi sprawia, że jest ono niezwykle puszyste, a zarazem niesamowicie wilgotne, „zimne” i mocno czekoladowe.

Wielbiciele czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni!

SKŁADNIKI:

( na tortownicę o średnicy 18 cm )
Na większą podwajamy składniki!

CIASTO:
* jajko L – 2 szt
* przesiana mąka pszenna – 130 g
* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g
* cukier drobny – 150 g
* pepsi – 120 ml
* mleko 3,2% – 25 ml
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* cukier waniliowy – 1 łyżeczka
sól – 1 szczypta

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

UWAGA!

Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę – na większą podwajamy składniki!

Do miski wlewamy mleko.

Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło.

Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy.

Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem wanilinowym, kakao , cukrem i szczyptą soli.

Po wymieszaniu wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.

Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!

Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.

Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut
( sprawdzamy patyczkiem ).

Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!

Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą.

 

 

 

UWAGA!

Ciasto po upieczeniu jest jeszcze mokre.

MUSI wystygnąć , wtedy konsystencja zrobi się zwarta.

 

You Might Also Like

75 komentarzy

  • Reply
    Weronika Paziewska
    28 kwietnia 2013 at 07:23

    Jak super wygląda zrobię dzisiaj :)

  • Reply
    Anonymous
    28 kwietnia 2013 at 09:35

    To chyba ciastko bo raczej za małe na ciasto ;)

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      28 kwietnia 2013 at 10:22

      Jest bardzo wysokie i do tego w tortownicy. Spokojnie starcy na ok. 10-12 porcji :)

  • Reply
    Pierwiasteksmaku
    28 kwietnia 2013 at 10:03

    mmm zjadłabym takie :)
    wygląda bardzo zachęcająco ;)
    pozdrawiamy :)

  • Reply
    Karmel-itka.
    28 kwietnia 2013 at 11:42

    o rety! jaka rozpusta!

  • Reply
    ladylaura.
    28 kwietnia 2013 at 11:50

    super zdjecia,pozdrawiam.

  • Reply
    Dusia
    29 kwietnia 2013 at 12:21

    jak mogłam je ominąć! zapisuję :)

  • Reply
    gin
    29 kwietnia 2013 at 17:42

    Wygląda wspaniale :) Kiedyś piekłam muffinki z colą, były pycha, więc wyobrażam sobie smak Twojego ciasta… :)

  • Reply
    znikąd
    2 maja 2013 at 10:20

    Upiekłam. Rewelacja, dziękuję za ten przepis :) Zamiast orzechów archaidowych użyłam płatków migdałowych i wiórków kokosowych (z domu wyjść mi się nie chciało;) – też bardzo dobrze się komponuje. Pozdrawiam.

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      2 maja 2013 at 12:09

      Uffff! ;)
      Nawet nie wiesz jak cieszą mnie takie słowa :):):)
      Bardzo się cieszę że smakowało!!! :*

    • Reply
      znikąd
      2 maja 2013 at 17:28

      Ja się cieszę, że Ci miło, a przepis pójdzie „do ludzi” – zbieram sprawdzone i smaczne przepisy dla Córki, która jeszcze nie odkryła, że lubi kuchnię :)

  • Reply
    Anonymous
    3 maja 2013 at 15:11

    Zamierzam zrobic ciasto w tortownicy 21cm, chciałam zapytać czy składniki mam pomozyc razy 2?? z góry dziekuje za odpowiedz

  • Reply
    Cukierniczka :>
    27 czerwca 2013 at 19:44

    Ahhh, cud, miód i orzeszki :D
    Ciasto boskie, za każdym razem wszyscy się zachwycają. Można pożerać bez końca :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      27 czerwca 2013 at 19:52

      Nawet nie wiesz jak się cieszę , że tak dogodziłam :D

  • Reply
    Kinga
    5 sierpnia 2013 at 10:33

    Przepis znalazłam przez przypadek- wpisałam w wyszukiwarkę „proste ciasto” :P Bo niestety talentu kulinarnego nie posiadam ;)

    Ciasto rzeczywiście okazało się proste w przygotowaniu, nawet dla takiego laika jak ja, ale nie dość, że proste, to przepyszne! Cała moja rodzina jest nim zachwycona, przyniosłam też trochę do pracy i niektórzy brali nawet po dwa kawałki!

    Dziękuję za taki fajny przepis ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 sierpnia 2013 at 06:41

      Bardzooooo się cieszę , że smakowało :)
      Mam nadzieję , że jeszzcze nieraz coś ode mnie wybierzesz :))))

  • Reply
    magmyj
    26 sierpnia 2013 at 14:52

    Jak długo piec przy podwojonych składnikach? Próbował ktoś? :)

  • Reply
    Ostra na Słodko
    26 sierpnia 2013 at 16:35

    Wielokrotnie robiliśmy z podwojonych :)
    Piekłam ok. 15 minut dłuzej.

    Ciasto musi!!!! Po upieczeniu całkowicie wystygnąć.
    Po upieczeniu ono jest jeszcze delikatnie mokre.
    Jak wystygnie …. Jest takie jak być powinno -pycha!

  • Reply
    o nieee !
    7 września 2013 at 17:39

    nie robiłam wszystko jak w przepisie na tortownice średnica 27 cm, podwoiłam wszystko a ciasto wyszło niziutkie…

  • Reply
    Alexa
    15 września 2013 at 00:28

    Dzieki za przepis ciasto wyszlo przepyszne

  • Reply
    MON
    28 września 2013 at 14:13

    CIASTO NIE WYSZŁO! ROBIŁAM 2 RAZY I WSZYSTKO ZGODNIE Z PRZEPISEM!!!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 września 2013 at 14:54

      Ale CO NIE WYSZŁO?

      • Reply
        Anonim
        18 czerwca 2015 at 14:08

        mi tez nie wyszło :( totalny zakalec ale nawet smaczny :D

  • Reply
    Jogurtowa baba z nutellą
    8 października 2013 at 10:56

    […] na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od […]

  • Reply
    Anonim
    26 października 2013 at 14:30

    czy masło moze byc roztopione wczesniej?

  • Reply
    Po wypiciu coli
    13 listopada 2013 at 09:56

    […] A jeśli najdzie Cię ochota na colę możesz skusić się na TO PYSZNE CIACHO! […]

  • Reply
    Ania
    3 grudnia 2013 at 17:12

    Zrobiłam. Wyszło całkiem smaczne może nie tak ładne jak na zdjeciu, ale zrobię jeszcze raz. Polecam

  • Reply
    Renata
    5 grudnia 2013 at 16:46

    czy można to ciasto,po podwojeniu składników upiec w blaszce prostokątnej (standartowej wielkości )

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 grudnia 2013 at 21:26

      Jasne , aczkolwiek najlepiej sprawdzi się na mniejszej blasze , niż całkiem dużej.
      Na dużej wyjdzie , smaczne , ładne ale niskie :)

  • Reply
    Gosia
    10 grudnia 2013 at 18:45

    Pycha, pycha, pycha!!!

  • Reply
    ania
    13 grudnia 2013 at 16:25

    mam pytanie odnośnie masła? jakie masło? może być roślinne z kubeczka? a może takie najprawdziwsze masło w kostce? Czy wystarczy miks tłuszczowy ?

    • Reply
      Ostra
      13 grudnia 2013 at 18:08

      Zdecydowanie najlepsze będzie z prawdziwym masłem ( z kostki )

  • Reply
    Ania
    22 grudnia 2013 at 11:35

    A jak ma być studzone po upieczeniu? Ja do tej pory wyjmowalam z brytfanki i dreptałam ścieżki do okoła.. czy podwojone może stygnąć w brytfance?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 grudnia 2013 at 16:54

      Musi stygnąc w brytfance!
      Gdyż po upieczeniu jest mokre … boli są troszkę „lejące” i musi całkowicie wystygnąc.

  • Reply
    Beata
    21 stycznia 2014 at 14:12

    Jaką ilość składników do blachy o wymiarach 34x24cm? potrójna?

  • Reply
    Ostra
    21 stycznia 2014 at 14:35

    Zdecydowanie tak , na pewno nie mniej.
    I tak jak w przypadku tortownicy Ciasto MUSI CAŁKOWICIE WYSTYGNĄĆ po upueczenie.

  • Reply
    Beata
    21 stycznia 2014 at 14:48

    Więc dzisiaj wypróbuje mam nadzieje że się uda :)

  • Reply
    Beata
    21 stycznia 2014 at 21:08

    Ciasto wstawiłam do piekarnika, chciałam tylko jeszcze zapytać czy masło ma mieć takie grudki?? bo nie chciało się gładko zmiksować.

  • Reply
    Ostra na Słodko
    21 stycznia 2014 at 21:26

    Tak , po wymieszaniu masa nie jest idealnie gładka .
    Ważne żeby było wymieszane dokładnie :)

    Ja zawsze piekę na noc . … i zostawiam na noc do wystygnięcia.

    Rano …. mmmm palce lizac :D

  • Reply
    Anonim
    25 stycznia 2014 at 16:18

    a czy może wystygnąć poza piekarnikiem? od razu po cieście potrzebny jest do pizzy :)

  • Reply
    monia
    25 stycznia 2014 at 23:36

    Nie cierpię przepisów z 125 g… i nie zrobię tego ciasta. Tak trudno podać na szklanki? Szukam łatwego przepisu od kilku już minut…. Jedno jest tylko przystępne i mnie nie straszy, szukałam alternatywy ale na próżno. Może warto pomyśleć o uproszczeniu ( choćby w nawiasie)…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 stycznia 2014 at 05:19

      Nie odważam w szklankach i NIGDY nie piszę tego typu przepisów.
      Korzystam z wagi co jest dużo bardziej dokładne i dla mnie wygodniejsze.

  • Reply
    Gerwazy
    1 lutego 2014 at 09:55

    Popieram podejście autorki dziękując za przepis! Bezproduktywnym malkontentom mówimy stanowcze NIE! :) Zachęcony dziś przetestuję na mąkach bezglutenowych.

  • Reply
    Dominika
    4 lutego 2014 at 10:40

    właśnie robię i jestem załamana masło się scieło i powstało tysiąc mały grudek :( a teraz jak włozylam do piekarnika to się przypala :(

  • Reply
    Ostra
    4 lutego 2014 at 11:09

    Prawdopodobnie nie mialaś zbyt miękkiego masła – ale to nie jest problemem , bo ono się rozpuści.

    Natomiast jeśli się przypala to znaczy , że masz mocny piekarnik i wystarczy zMniejszyc temperaturę.

    Potem niech całkowicie wystygnie

  • Reply
    Dominika
    7 lutego 2014 at 19:41

    mimo wszystko w smaku pysze <3

  • Reply
    Magda
    8 marca 2014 at 15:40

    http://kobietapisze.pl/czekoladowe-brownie-z-pepsi-i-masa-czekoladowa/2014/03/05/ zerknij, ktos wygrał podajac kopie Twojego opisu :(

  • Reply
    Anna Kowalczyk
    18 marca 2014 at 10:34

    Ja właśnie robiłam z podwójnej porcji wyszło rewelacyjne ,boskie ,normalnie uznaje to ciastko za Majstersztyk :-) zagości na stałe w moim menu deserów :-) tylko nie za często bo sama bym je pochłonęła całe :-)

  • Reply
    Ewelina
    17 kwietnia 2014 at 19:23

    Na tortownice 23 srednicy tez podwoic czy mozna dac skladniki 1,5 tego co jest? bo chce jutro zrobic

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 kwietnia 2014 at 21:03

      1,5 będzie za mało – lepiej dwukrotnie i zwiększ czas pieczenia o ok. 15-20 min już bez termoobiegu :)

  • Reply
    Kasia
    18 czerwca 2014 at 17:25

    Mam pytanko czy to 180C to jest z termoobiegiem czy bez?

  • Reply
    Ostra
    18 czerwca 2014 at 18:27

    Z termoobiegiem.

    Ale na koniec mozesz smialo wylaczyc i dopiec jeszcze ok. 10 minut bez – ja tak robie.

    Gora sie nie spiecze a wsrodku bedzie upieczone napewno.

    Bo co piekarnik to inne pieczenie.

  • Reply
    Kasia
    22 czerwca 2014 at 19:47

    Prawda co piekarnik to inne pieczenie.
    Wielkie dzięki za odpowiedz.
    Biorę się za pieczenie.
    Oby wyszło bo talentu w tej dziedzinie nie mam ;)

  • Reply
    Ewa
    9 lipca 2014 at 13:08

    Właśnie wstawiłam do piekarnika. To moje pierwsze ciasto w życiu. Mam nadzieję, że się uda. Póki co, pachnie pięknie, ale pękło na wierzchu. Może tak być?

  • Reply
    Katherine
    29 lipca 2014 at 19:40

    Ciasto z podwójnej ilości składników – SUPER!!! Kolejny wypróbowany przepis od Ciebie, przy którym nie ma mowy żeby coś wyszło nie tak i ciasto znika w zastraszającym tempie. Przyznam, że ilość składników nie podana na szklanki też mnie trochę zniechęcała na początku, ale nie po to mam wagę kuchenną, żeby kurzyła się w szafce :)

  • Reply
    magda
    14 września 2014 at 20:47

    mi cos chyba nie wyszlo:/ na tortownice o srednicy 24 cm podwoilam liczbe skladnikow pieklam ok 50min w 180st z teromoobiegiem i wyszlo w smaku ok natomiast konsystencja beznadziejna! czuje jakbym gline jadla, moj maz tez tak stwierdzil :/

  • Reply
    Tola
    27 października 2014 at 15:56

    A ja zapytam o dekoracje. Co jest na górze poza polewą?
    Mam misje wykonac je na urodziny naszego siostrzenca no i nie mam pomysłu na dekorację :(

    Pyszne jest!!! Stąd też dostałam zamówienie na jego wykonanie! :D

  • Reply
    Tola
    27 października 2014 at 17:06

    No i coś zrobiłam nie tak, nie wiem co. Piekłam je wlasnie drugi raz bo za pierwszym przy robieniu okazalo sie, że zamiast cukru wanil. i proszku do piecz. kupiłam dwa cukry (te 3-paki biedronkowe). I proszku do pieczenia było tyle co nic (poł płaściutkiej lyżeczki). Teraz dalam 2 łyzeczki (wersja podwojona) i urosło mi minimalnie, ale to na prawde minimalnie wieksze niz poprzednio. Tortownica standardowa, nieco ponad 20cm.

  • Reply
    warzywnictwo
    19 listopada 2014 at 10:36

    Bardzo mi się podoba twój blog

  • Reply
    ogrodzeniowych
    21 listopada 2014 at 20:45

    Hi there it’s me, I am also visiting this site regularly, this web site is really nice and
    the visitors are really sharing good thoughts.

  • Reply
    16740
    21 listopada 2014 at 20:52

    Wiam jestem Mateusz
    Mocno się cieszę, że mnie tutaj odwiedziłeś. Jestem pod wrażaniem,
    że zainteresował Cię mój profil, bardzo interesuja mnie serwetki bankietowe

  • Reply
    weronika
    15 grudnia 2014 at 22:37

    Witam! Chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm i mam pytanie czy potroic składniki i o ile dłużej piec oraz czy z termoobiegiem czy bez ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 grudnia 2014 at 06:46

      Hej!
      Składniki podwój ( tak na początek wystarczy ;) ).
      Będziesz musiała piec dłużej o ok. 20 minut ( mniej więcej ).

      Ale zrób tak: Piecz ok. 35 minut w 180C z termo , zmniejsz temperaturę do ok. 160C i piecz pozostały czas.

      Ja zwykle 10 minut przez końcem pieczenia wyłączam termoobieg.

      Pamiętaj , ze ciasto musi całkowicie wystygnąć.
      Po upieczeniu ono jest cały czas jakby trochę mokre i delikatnie się rusza – tak ma być!
      Jak wystygnie jest już takie jak powinno czyli pyyyyycha!

  • Reply
    weronika
    16 grudnia 2014 at 16:22

    Dziękuję pięknie ;* jest to ciasto na wigilię klasowa i musi być idealne dlatego waham sie czy podwoić czy potroic składniki bo chciałabym żeby było takie piękne i wysokie jak Pani :)

  • Reply
    Ania
    3 kwietnia 2015 at 07:56

    Witaj, napisz proszę dokładnie jakiego masła używasz i jak je „przygotowujesz”? Zrobiłam z podwojonych składników, i prawie nie wyrosło, a jest nie tyle mokre co tłuste i zbite.. Użyłam margaryny Kasi, roztopionej w rondelku i ostudzonej (ledwo letnia).
    Kiedyś za pierwszym razem wyszło super, ale nie umiem powtórzyć tego sukcesu :(
    Poradź proszę.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 kwietnia 2015 at 09:08

      Więc tak :

      1. NIE ZAMIENIAMY masła na margarynę – przekonałam się na własnym przykladzie , że nie wychodzi takie jak powinno.

      2. Masło nie ma być roztopione , ma być miękkie , ale nie ma być roztopione na płynne.
      Przed robieniem ciasta wystarczy wyciągnąć je ok. 40 minut wczesniej z lodówki i niech mięknie w ciepłej kuchni .

      Robiac w ten sposób zawsze wychodzi jak należy … i mi i znajomym , którym to samo doradziłam :)

  • Reply
    Anonim
    3 kwietnia 2015 at 14:00

    Dzięki – dzisiaj przetestuję :) Pozdrawiam Świątecznie :D

  • Reply
    Ania
    3 kwietnia 2015 at 14:00

    Dzięki – dzisiaj przetestuję :) Pozdrawiam Świątecznie :D

  • Reply
    Sylwia
    11 września 2015 at 16:56

    Witam. Mam pytanie czy po całkowitym już ostudzeniu tego ciacha,nawet następnego dnia da radę je przekroić na pół. Chciałam przełożyć i zrobić coś na rodzaj torta. Nie pokruszy się orzy krojeniu?
    Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 września 2015 at 17:40

      Absolutnie nie pokruszy się , wręcz przeciwnie – będzie miękkie, ale fajnie zbite i świetnie nadaje się do przełożenia kremem.

  • Reply
    Anonim
    11 czerwca 2016 at 13:52

    Czy zamiast masla moze byc olej? Jesli tak to ile?

  • Reply
    Agata
    24 czerwca 2016 at 15:03

    ciasto z pepsi – robię tak jak w przepisie i ciasto się waży a potem wychodzi zakalec;-(

  • Skomentuj Tola Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress