Uwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!
Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na “surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków, ciasta 😀 … ale też właśnie w postaci takich knedli.
Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!
Do tego pyszny sos żurawinowy …. podprażone orzechy … i gotowe!
SKŁADNIKI:
– ser biały – 500 g
– masło – 60 g
– jajko – 2 szt
– kasza manna – 80 g
– mąka – 40 g
– sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
– orzechy – 50 g
– masło – 2 łyżki
SOS:
– świeża żurawina – 150g
– wanilia – 1 laska
– cukier – 40 g
– sok żurawinowy ” Paola ” – 75 ml
– mąka kukurydziana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KNEDLE:
Ser rozcieramy drewnianą łyżką, dodajemy masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę manną , sól i trochę mąki – dokładnie razem mieszamy.
Oprószonymi mąką dłońmi formujemy knedle, wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu.
Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.
SOS:
Do garnka wrzucamy żurawiny, rozcinamy laskę wanilii, ziarenka dodajemy do żurawin, dodajemy cukier i sok.
Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody, dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.
Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia.
Orzechy drobniutko siekamy, podsmażamy na maśle, podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.


