Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami

Uwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!

Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na “surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków, ciasta 😀 … ale też właśnie w postaci takich knedli.

Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!

Do tego pyszny sos żurawinowy …. podprażone orzechy … i gotowe!

knedle serowe z żurawiną 27xxx

 

SKŁADNIKI:

– ser biały – 500 g
– masło – 60 g
– jajko – 2 szt
– kasza manna – 80 g
– mąka – 40 g
– sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

– orzechy – 50 g
– masło – 2 łyżki

SOS:

– świeża żurawina – 150g
– wanilia – 1 laska
– cukier – 40 g
– sok żurawinowy ” Paola ” – 75 ml
– mąka kukurydziana – 1 łyżka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KNEDLE:

Ser rozcieramy drewnianą łyżką, dodajemy masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę manną , sól i trochę mąki – dokładnie razem mieszamy.

Oprószonymi mąką dłońmi formujemy knedle, wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu.

Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.

SOS:

Do garnka wrzucamy żurawiny, rozcinamy laskę wanilii, ziarenka dodajemy do żurawin, dodajemy cukier i sok.

Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.

Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody, dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.

Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia.

Orzechy drobniutko siekamy, podsmażamy na maśle, podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.

knedle serowe z żurawiną 24xxx