Obiecałam przepis – no i jest!
Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować.
Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie.
Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy!
A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję powiem , że wręcz przeciwnie.
Jest ono absolutnie nie wyczuwalne , a sprawia , że oblewając kurczaka nadaje mu chrupkości.
U mnie na stałe gości w kuchni!
SKŁADNIKI:
– kurczak – ok. 1kg
– piwo – 0,33 l
– sól – 1 łyżka
– pieprz – do smaku
– papryka ostra – do smaku
– sos sojowy – do smaku
– czosnek – 3 ząbki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek.
Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym.
Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem
( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ).
Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się spali , a kurczak zrobi się gorzki.
Tak zamarynowanego odstawiamy do lodówki
( im dłużej w lodówce , tym smak później będzie intensywniejszy ).
Butelkę z piwem oczyszczamy z etykietek , wyparzamy.
Otwieramy i nadziewamy na nią przygotowanego kurczaka.
Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.
Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki.
UWAGA!
Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki.
Całość delikatnie nacieramy olejem.
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut.
Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka ( średnio 1 kg kurczaka piecze się 1 godzinę ).
Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo włączyć termoobieg i obrócić kurczaka – sprawi to , że z każdej strony będzie ładnie zrumieniony.
Gotowe!!!
23 komentarze
evita0007
22 maja 2013 at 11:18Ale mnie kusisz mmmm dawaj skrzydełko :D
MałyKsiąże
24 maja 2013 at 16:17wszytsko oki ale ja mysle ze puszka lepszy pomysl bo nie ma opcji pekniecia! ;)
Ostra na Słodko
24 maja 2013 at 16:58Tylko , że nadziewając na puszkę nie zrobisz tak , by piwo wydobywające się oblewało kurczaka od zewnątrz.
A to właśnie ten słód sprawia , że skórka jest cienka jak pergamin i niesamowicie chrupiąca.
Ale wypróbuję i na puszcze – zobaczymy jak wyjdzie!:)
elzbieta tryczynska
26 kwietnia 2015 at 13:18puszka odpada – po co truc sie aluminium
lucio
25 sierpnia 2013 at 11:38a w jakim ustawieniu piekarnika piec ? na końcu piszesz ze przestawiasz na teromoobieg, ale pieczesz wczesniej?
kasia
8 września 2013 at 20:37robiłam dwa razy, i za każdym razem piwo tkwiło w butelce jak przymurowane :( dlaczego moje piwo się nie wylewa??!
Anonim
16 października 2015 at 17:43Dodaj troche soli do piwa a na pewno chętniej się spieni
Ostra
8 września 2013 at 21:04Ono się nie wylewa w sposób bardzo widoczny.
Ma parować i wyciekać – tak sie dzieje przy odpowiednio nagrzanym piekarniku.
A Tobie wogole nie wycieka nic a nic ????
Cale zostaje w butelce?
Powinno sie opróżnić o ok. Połowę.
Slawek
15 października 2013 at 16:54Witajcie
mi sie takze piwo nie wylalo :)
a mial byc kurczak a’la Budweiser :)
nastepnym razem sprobuje zwykle lidlowskie :)
sztucznie wywolalem spienienie poprzez uderzenie w gorna czesc butelki dnem innej :)
ale na dluzsza mete to nie sposob
pozdrawiam
Anonim
27 października 2013 at 18:33Kurczak wyszedł rewelacyjny!
Wszystko poszło gładko,a smakował jak kawałek nieba.
LUCYNA
9 listopada 2013 at 17:35Kurczak zarąbisty
Mav_M
17 listopada 2013 at 19:23Żeby piwo się pienilo i oblewalo kurczaka wystarczy co 20 minut wyspać do butelki 1/3 lyzeczki soli.
Powodzenia :)
Ania
3 grudnia 2013 at 17:09Zrobiłam. Kurczak wyszedł całkiem smaczny, ale piwo również się nie wylewało. Trochę ubyło z butelki, ale nie tak to sobie wyobrażałam.
Kurczak zapiekany z fasolą adzuki , kukurydzą i ryżem
11 grudnia 2013 at 09:25[…] Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem! […]
Kurczak cytrynowy z sherry
20 grudnia 2013 at 20:10[…] Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE […]
Alicja
28 lutego 2014 at 08:01Fajowo. dziś będzie na obiad. Pozwolisz, że opiszę przepis na moim blogu :) jest super
Ostra na Słodko
28 lutego 2014 at 08:07Mam nadzieję , że posmakuje :)))))
Jeśli tylko opis na Twoim blogu będzie z odnośnikiem , to śmiało korzystaj :)))
Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie
29 kwietnia 2014 at 06:37[…] mam dla Was kolejny przepis na kurczaka , tzn . filety z […]
Faszerowane piersi z kurczaka
15 maja 2014 at 14:57[…] kurczak w całości , a filety z […]
Iwona
29 sierpnia 2015 at 23:13Witam, a sos sojowy to jaki? Ja ostatnio robiłam danie chińskie i sos sojowy ciemny zepsuł wszystko :-(
Ostra na Słodko
30 sierpnia 2015 at 06:08Używam jasnego.
Jeśli nie lubisz możesz całkowicie odrzucić, ale dodać sporo przypraw :)
Kurczak nadziewany perłą. | Łobuz
5 maja 2016 at 17:59[…] Bywa tak, że dostajemy piwo, z którym nie wiadomo co zrobić. Pojawia się wyśmienita okazja, żeby spożytkować je na pysznego kurczaka pieczonego na butelce piwa. Ja, jak zwykle korzystam z pierwszego lepszego przepisu z internetu. […]
Kurczak na piwie pieczony | Latosiowy Dom
22 listopada 2020 at 18:27[…] pochodzi od Ostrej na Słodko-ja go lekko zmodyfikowałam pod siebie […]