Jak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!
Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie!
Tym razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i chrupkości!
A wszystko to w pół godzinki!
Polecam!
SKŁADNIKI:
– brzoskwinie w syropie – 5 szt
– cukier – 2 łyżki
– mąka ziemniaczana -1 łyżka
KRUSZONKA:
– mąka pszenna – 100g
– zimne masło – 50 g
– cukier – 3 łyżki
– płatki migdałów – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Naczynie do zapiekania natłuszczamy.
Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Układamy w naczyniu.
Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami.
Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C.
Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ).
Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną.
No Comments