Jak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!
Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.
Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!
Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku.
Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące.
Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.
Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– mąka pszenna – 150 g
– świeże drożdże 10 g
– śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki
– margaryna – 120 g
– sól – 1 łyżeczka
FARSZ:
– szpinak – 250 g
– ser ricotta – 125
– czosnek – 2 ząbki
-sól – do smaku
– pieprz – do smaku
DODATKOWO:
– jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.
Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.
FARSZ:
Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.
Mieszamy z serkiem ricotta.
CAŁOŚĆ:
Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.
Noże możemy wyciąć delikatny wzorek.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.
3 komentarze
Ciasteczka z jabłkami
21 września 2013 at 10:01[…] Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? […]
Pierogi z kaszanką i cebulą - po wiejsku
22 maja 2014 at 14:29[…] mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych […]
Ola
15 grudnia 2015 at 20:35Ile pierożków wyjdzie z jednej porcji ciasta?