Jak wiecie , naleśników nigdy nie mam dość!
A , że sezon na rabarbar jest , postanowiłam wykorzystać go również do swojego ulubionego przysmaku – to był strzał w kolano?
Nie nie nie!
Strzał w 10!!!
Naleśniki zachwyciły nie tylko swoim smakiem , ale i wyglądem!
Połączenie lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości w moim menu!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
– mąka – 2 szklanki
– mleko – 1,5 szklanki
– woda gazowana – 0,5 szklanki
– jajko – 2 szt
– olej – 2 łyżki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– sól – szczypta
– płatki migdałów – 50 g
NADZIENIE:
– ser biały zmielony – 200 g
– laska wanilii – 1 szt
– cukier puder – 6 łyżek
– rabarbar – 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.
Dodajemy płatki migdałów, smażymy duże naleśniki.
NADZIENIE:
Rabarbar drobno kroimy w kosteczkę, gotujemy z odrobiną wody i 3 łyżkami cukru do momentu aż zrobi się mus, studzimy.
Ser mieszamy z ziarenkami wydrążonej wanilii i pozostałym cukrem.
Naleśniki smarujemy musem rabarbarowym a następnie serem.
Zwijamy w ruloniki, podsmażamy na klarowanym maśle, posypujemy cukrem pudrem.
3 komentarze
Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo - pomarańczową pierzynką
19 grudnia 2013 at 18:07[…] Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi! […]
BISZKOPT Z KREMEM, RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
30 kwietnia 2015 at 15:30[…] biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami […]
RABARBAR - obierać czy nie?
1 maja 2015 at 18:21[…] wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z rabarbarem – ciasto […]