Ostatnio zasmakowałam w kuchni tureckiej.
BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ są to kotleciki z sera białego z dodatkiem fety i zieleniny.
Podajemy je solo lub z ulubioną surówką.
Ja wzbogaciłam je lekkim , śmietanowym sosem.
Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem na szybki obiad!
Jak je zrobic?
Zobaczcie!
SKŁADNIKI:
– feta – 150 g
– twaróg – 150 g
– czerstwy chleb – 100 g
– jajko – 2 szt
– mąka pszenna – 2 łyżki
– szczypiorek – 1 pęczek
– pietruszka – 1 pęczek
– sól , pieprz – do smaku
– olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Twaróg i fetę mieszamy ze sobą.
Dodajemy namoczony w mleku lub ciepłej wodzie i odciśnięty chleb.
Wbijamy jajka.
Dodajemy posiekane zioła i przyprawy.
Wyrabiamy na gładką masę i formujemy niewielkie kotleciki.
Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
2 komentarze
olaWA
18 lipca 2013 at 07:46Na pewno zrobię, myślę że są pyszne :)
magda
30 października 2013 at 17:43Te kotleciki są wspaniałe! Dzisiaj po raz pierwszy je przygotowałam – palce lizać. Jedyna moja zmiana to 1 feta na 2 opakowania twarogu, żeby nie było za słone :)
Pozdrawiam i na pewno zacznę częściej odwiedzać Twoją stronę :)