Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY!
Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt, by mieć całkowitą pewność, że pięknie wyrośnie, będzie lekki i puszysty, smaczny i ” taki jak z obrazka „
Dziś zdradzę Wam jak ja go robię!
Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia, a sekretem jest dobre ubicie białek, przesianie mąki, dobrej jakości produkty i odpowiednia temperatura pieczenia.
Możemy używać go do przełożenia ciast i tortów – jest tak delikatny, że nawet nie jest konieczne jego nasączenie.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
* świeże, duże jajka – 6 szt
* sól – 1 szczypta
* kakao – 1/3 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* cukier drobny – 3/4 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukier ( cały czas ubijając ).
Nie przerywając ubijania dodajmy po 1 żółtku.
Mąkę przesiewamy z kakao, wsypujemy po 1 łyżce do ubitych białek – delikatnie mieszamy drewnianą łyżką podnosząc masę do góry.
Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.
Boków NICZYM nie smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20-30 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).
Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Gotowe!
PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy.
Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „
O co chodzi z tym rzucaniem?
Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!!
A dlaczego?
Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają.
Gdy rzucimy nim o podłogę bańki pękną , a ciasto pozostanie na miejscu tak wysokie jak się upiekło.
Gdy nie rzucimy biszkopt podczas stygnięcia zacznie opadać , ponieważ zaczną pękać te przestrzenie , a wtedy puste miejsca wypełniają się ciastem.
I tu cały sekret ;)
9 komentarzy
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami - łatwy!
7 sierpnia 2013 at 12:29[…] Pieczemy z tego przepisu. […]
olesia
8 sierpnia 2013 at 12:33robie taki sam biszkopt juz kupe lat:) ale z tym rzucaniem pierwszy raz slysze:)
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia
19 sierpnia 2013 at 06:57[…] Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt […]
Justyna
3 października 2014 at 21:00Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają.
Gdy rzucimy nim o podłogę bańki pękną , a ciasto pozostanie na miejscu tak wysokie jak się upiekło.
Gdy nie rzucimy biszkopt podczas stygnięcia zacznie opadać , ponieważ zaczną pękać te przestrzenie , a wtedy puste miejsca wypełniają się ciastem. czytam to i czytam i totalna głupota to w końcu co sie stanie jak te bańki (przestrzenie) pekną ? opadnie czy nie opadnie????
Ostra na Słodko
3 października 2014 at 21:08To nie jest bez sensu ;)
Tylko musisz trochę bardziej ze zrozumieniem przeczytac :)
W trakcie pieczenia wytwarzają się „bańki” powietrza, które zapiekają się jednak nie znikają.
Gdy po upieczeniu rzucimy biszkopt z wysokości owe „bańki” pękną, natomiast ciasto pozostanie na swoim miejscu.
Jeśli nie rzucimy biszkoptem od razu po upieczeniu, zacznie on opadać, ponieważ będą pękać te niewielkie przestrzenie z powietrzem, natomiast ich miejsce będzie zastępować ciasto.
Mam nadzieję że w miarę logicznie to przedstawiłam :)
Aaa
4 marca 2016 at 15:22Jezeli banki powietrza pekna gwaltownie wszystkie na raz to ciasto bedzie bez zmian, a jak beda pekac samoistnie i powoli to ciasto oklapnie. Bardziej lopatologicznie sie nie da.
CIASTO CYTRYNOWE USTA-USTA
17 grudnia 2014 at 21:39[…] a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił […]
Anonim
19 lutego 2015 at 14:14robie go dzis drugi raz super przepis
Anonim
19 lutego 2015 at 14:22Super ! Bardzo się cieszę :)