TORT KOKOSOWY Z KREMEM MASCARPONE I MIGDAŁAMI – ŁATWY I SZYBKI!

Jak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.

Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale już wtedy myślenie było na pełnych obrotach i odrazu wiedziałam jakie smaki chciałabym w tym torcie połączyć!

Tutaj miałam totalnie wolną rękę i mogłam szaleć do woli!

Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)

Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.

Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!

Zobaczcie jak wyszło!

tort kokosowy , tort rafaello , tort malibu , tort z mascarpone , masa kokosowa do tortu , najlepszy tort , latwy tort , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloga

MASA:

* mascarpone – 600 g

* śmietana 36% – 300 ml

* cukier puder – 4 łyżki

* likier malibu – ok.80 ml

* biała czekolada – 150 g

* olejek waniliowy – 1 łyżeczka

DODATKOWO:

* likier Baileys – do nasączenia

* płatki migdałów – 150 g

* kokos – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Pieczemy z tego przepisu.

Upieczony kroimy na równe 3 blaty.

 

MASA:

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.

W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.

Dodajemy do masy serowej.

Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ).


CAŁOŚĆ:

Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!

Smarujemy warstwą kremu.

Przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy warstwą kremu.

Przykrywamy ostatnim blatem.

Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.

Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.

Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.

Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.

Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia „

IS_Tort kokosowy mascrpone malibu migdały 4x

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Nashelly
    7 sierpnia 2013 at 16:11

    Pyyszny… Uwielbiam wszystko kokosowe ;)

  • Reply
    olesia
    8 sierpnia 2013 at 12:27

    bardzo mi sie podoba , nie przesadzony piekny:) a ten krem boski:)
    pozdrawiam

  • Reply
    Pavlova z kremem i owocami
    2 sierpnia 2014 at 16:50

    […] Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone. […]

  • Reply
    Tiramisu baba
    25 października 2014 at 22:30

    […] delikatnego sera mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po […]

  • Reply
    BANANY Z CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MALIBU I MIGDAŁAMI
    5 stycznia 2015 at 20:28

    […] ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi […]

  • Reply
    Joanna M-K
    17 lutego 2015 at 20:19

    Proszę mi powiedzieć, czy pasuje tutaj biały biszkopt? Czy to nie będzie za mdłe?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 lutego 2015 at 20:48

      Jak najbardziej!
      Krem jest dość intensywny w smaku, więc śmiało można go połączyć z jasnym biszkoptem.

  • Reply
    Joanna M-K
    19 lutego 2015 at 12:00

    Dziękuję za odpowiedź. Mam kolejne pytanie czy likier Baileys można zastąpić innym? Jeśli tak to jakim?

  • Reply
    Joanna M-K
    23 lutego 2015 at 09:40

    Zrobiłam:) Całość idealnie się komponuje. Jednak stwierdziłam, że krem dla mnie za słodki, zapewne to przez białą czekoladę. Na pewno zrobię jeszcze jeden, ale z mniejszą dawką czekolady.

  • Reply
    NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
    27 marca 2015 at 21:14

    […] czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w […]

  • Reply
    MUFFINKI "LEŚNY MECH" Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
    28 maja 2015 at 06:53

    […] babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego […]

  • Reply
    PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
    1 października 2015 at 15:19

    […] i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z […]

  • Reply
    RAFAELLO PANCAKES / RACUSZKI KOKOSOWO - MIGDAŁOWE
    8 lutego 2016 at 11:29

    […] ciast … do deserów … tortów , ciasteczek , naleśników, a nawet […]

  • Skomentuj Joanna M-K Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress