Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.
Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.
Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.
Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.
Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!
A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!
Zresztą zobaczcie sami!
SKŁADNIKI:
BEZA:
* białka – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier drobny – 3/4 szkl
* sok z cytryny – 1 łyżka
*mąka ziemniaczana – 1 łyżka
DODATKOWO:
* śmietana 36% – 200 ml
* mascarpone – 100 g
* cukier puder – 2 łyżki
* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BEZA:
Piekarnik nagrzewamy do 180C.
Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.
Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.
Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.
Miksujemy jeszcze 2 minuty.
Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.
Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.
KREM:
Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Mieszamy z mascarpone.
CAŁOŚĆ:
Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.
Dekorujemy świeżymi owocami.
Zajadamy!
3 komentarze
Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
2 sierpnia 2014 at 17:29[…] ciasto pokryte warstwą sezonowych owoców .. z dodatkiem słodkiej bezy przykrytej mnóstwem chrupiącego kruchego ciasta zachwyca nie tylko oczy , ale i […]
Napoleonka
4 października 2014 at 13:36[…] Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach! […]
MINI PAVLOVA Z LEMON CURD
12 sierpnia 2015 at 06:31[…] Beza krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku to nie lada wyzwanie, ale jeśli już raz spróbujcie ją zrobić , to z wielką przyjemnością będziecie do niej wracać. […]