PAVLOVA Z KREMEM I OWOCAMI

Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.

Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.

Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.

Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.

Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!

A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!

Zresztą zobaczcie sami!

 

pavlova , biala pavlowa , tort bezowy , tort z kremem , mascarpone , tort owocowy , beza z owcami , ostra na slodko 2xxxx

SKŁADNIKI:

BEZA:

* białka – 4 szt

* sól – 1 szczypta

* cukier drobny – 3/4 szkl

* sok z cytryny – 1 łyżka

*mąka ziemniaczana – 1 łyżka

DODATKOWO:

* śmietana 36% – 200 ml

* mascarpone – 100 g

* cukier puder – 2 łyżki

* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BEZA:

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.

Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.

Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.

Miksujemy jeszcze 2 minuty.

Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.

Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.

KREM:

Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Mieszamy z mascarpone.

CAŁOŚĆ:

Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.

Dekorujemy świeżymi owocami.

Zajadamy!

pavlova , biala pavlowa , tort bezowy , tort z kremem , mascarpone , tort owocowy , beza z owcami , ostra na slodko xxxxxxxxxxx

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
    2 sierpnia 2014 at 17:29

    […] ciasto pokryte warstwą sezonowych owoców .. z dodatkiem słodkiej bezy przykrytej mnóstwem chrupiącego kruchego ciasta zachwyca nie tylko oczy , ale i […]

  • Reply
    Napoleonka
    4 października 2014 at 13:36

    […] Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach! […]

  • Reply
    MINI PAVLOVA Z LEMON CURD
    12 sierpnia 2015 at 06:31

    […] Beza krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku to nie lada wyzwanie, ale jeśli już raz spróbujcie ją zrobić , to z wielką przyjemnością będziecie do niej wracać. […]

  • Skomentuj MINI PAVLOVA Z LEMON CURD Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress