Biszkopt jasny to taka najprostsza baza do wszelkiego rodzaju ciast i tortów.
Robi się go błyskawicznie i wychodzi nawet z zamkniętymi oczami/
Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na tę drugą wersję – czyli właśnie biszkopt jasny.
Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* jajka – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.
Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.
Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.
Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę.
Robimy to pewnie!
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Gotowe!
3 komentarze
Biszkopt z kremem malinowo - budyniowym i jeżynami
19 sierpnia 2013 at 07:15[…] , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i […]
Artreisa
23 grudnia 2016 at 07:04Czemu upuszczamy ciasto na podlogr po upieczeniu jeszcze gorace? Ciasto nie opadnie jeszcze bardziej?
Ostra na Słodko
25 grudnia 2016 at 15:36Gorące!