Delikatne , puszyste ciasto czekoladowe pełne soczystych moreli , oprószone cukrem pudrem – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!
Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie ciasto!
Robi się je błyskawicznie , jak to wszystkie ucierane ciasta … i tak samo błyskawicznie znika!
Jeśli nie mamy moreli , śmiało możemy użyć brzoskwiń ( nawet tych z puszki! ) – wyjdzie równie rewelacyjne!
SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm )
* masło – 250 g
* cukier – 1 szkl
* mąka – 2 szkl
* kakao – 3 łyżki
* jajko – 4 szt
* proszek – 2 łyżeczki
* mleko – 3 łyżki
* morele – 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dokładnie miksujemy , pod koniec dodając mleko.
Utarte wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej odrobiną oleju.
Układamy umyte i pokrojone na połówki ( lub paski ) morele.
Pieczemy ok. 50 minut w 180C.
Posypujemy cukrem pudrem!
Gotowe!
4 komentarze
Marta T.
10 stycznia 2014 at 19:32się robi :D
Ostra na Słodko
10 stycznia 2014 at 22:27Ty żyjesz :D
Czekam na zdjęcie:D
Ciasto ucierane maślankowe z owocami
21 kwietnia 2014 at 16:13[…] Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ucierane ciasta. […]
Czekoladowa szachownica
30 kwietnia 2014 at 19:29[…] Czeko czeko czekolada! […]