Jak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka!
Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;)
Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy też drugie śniadanie.
Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!
SKŁADNIKI:
( ok. 8-10szt )
– mąka pszenna – 500 g
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– ciepła woda – 250 ml
– zimna woda – 125 ml
– miód – 3 łyżki
– mak – 0,5 szklanki
1 Comment
Salvador Dali
7 września 2013 at 09:26aj,aj! Obwarzanki-moja miłość :)
Ale piękne ci wyszły, tak równo wypieczone, mniaaaam:)