Obwarzanki z makiem

Jak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB  ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka!

Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;)

Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy też drugie śniadanie.

Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!

obwarzanki z makiem , krakowskie obwarzanki , precle , bajgle , ostra na slodko

SKŁADNIKI:
( ok. 8-10szt )

– mąka pszenna – 500 g
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– ciepła woda – 250 ml
– zimna woda – 125 ml
– miód – 3 łyżki
– mak – 0,5 szklanki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
 
 
Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.
 
Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.
 
W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.
  
 Zagniatamy gładkie ciasto.
 
Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.
  
Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.
 
 

obwarzanki z makiem 6xxx

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Salvador Dali
    7 września 2013 at 09:26

    aj,aj! Obwarzanki-moja miłość :)
    Ale piękne ci wyszły, tak równo wypieczone, mniaaaam:)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress