Dynia – królowa jesiennych przysmaków.
Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.
Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.
Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko … jak i na ostro.
Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.
Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy prostą , ale zarazem niesamowicie smaczną całość!
Napewno posmakuje – obiecuję!
SKŁADNIKI:
– serek homogenizowany waniliowy – 300 g
– dynia ( miąższ ) – ok. 700 g
– cukier – 40 g
– cukier wanilinowy – 20 g
– żelatyna – ( 30 g + 10 g )
– woda – ( 100 ml + 50 ml )
– sok z cytryny – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.
Dodajemy cukier , miksujemy blenderem na gładki mus.
Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny, mieszamy.
Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.
W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny, studzimy.
Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.
Wylewamy do tortownicy (18 cm).
Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
DRUGA MASA :
W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy.
Wlewamy do musu z cytryną.
Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
9 komentarzy
wedelka
21 października 2013 at 14:59Świetny :) U mnie dziś też sernik dyniowy, tyle że pieczony :)
gin
22 października 2013 at 00:15Pierwszy raz zrobiłam w tym roku sernik z dyni na zimno. Wyszedł pyszny, ale się przy nim nadenerwowałam… Twój wygląda ślicznie, i chyba na ten przepis skuszę się następnym razem :)
Karolina
24 października 2013 at 14:27Super sernik! Dziś robiłam ;) Właśnie chłodzi się w lodowce.
PS. Na pewno, pisze się oddzielnie :P
Zupa z dyni
1 stycznia 2014 at 12:33[…] dyniowe trwa! Na blogach i w gazetach przepisy na zupy z dyni … racuszki … ciasta … i mnóstwo innych smakołyków z dodatkiem dyni. Ja dziś postanowiłam zrobić zupę […]
Sernik pomarańczowy
5 maja 2014 at 15:23[…] co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną […]
Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym
20 października 2014 at 06:35[…] Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole. […]
Ciasto dyniowe - najlepsze i najłatwiejsze!
23 października 2014 at 21:05[…] A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta. […]
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE!
25 października 2014 at 08:23[…] A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta. […]
KLUSECZKI DYNIOWE NA SŁODKO
5 listopada 2014 at 20:31[…] Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. […]