CIASTO BRZOSKWINIOWE Z KASZY MANNY

Jak już kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny!

Robiłam już torcik z truskawkamikakaową stefankę …. i wielokrotnie kaszę tę wykorzystywałam do racuszków.

Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na ciasto z kaszy manny z dodatkiem soczystych brzoskwiń!

Ciasto to , jak wszystkie z kaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie.

Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem!

A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem!

 

 ciasto brzoskwiniowe , ciasto z kaszy manny , kasza manna , masa z kaszy , brzoskwinioweic , ciasto latwe , ostra na slodko xxxxxxxb

SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )

Na większą podwajamy składniki!

CIASTO:
* mąka – 120 g
* jajko – 1 szt
* cukier – 50 g
* masło – 50 g

MASA :
* budyń śmietankowy – 3 łyżki
* mleko – 250 ml
* kasza manna – 4 łyżki
* cukier – 3 łyżki
* cukier wanilinowy – 1 op
* śmietana 18% – 125 ml
* jajko l – 1 szt
* brzoskwinie – 4 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.

Wstawiamy do lodówki.

MASA :

Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.

Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę.

Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.

Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.

Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.

Rozbełtane jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do masy z kaszy.

Dokładnie mieszamy.

Dodajemy brzoskwinie i delikatnie jeszcze raz mieszamy.

CAŁOŚĆ:

1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę.

Boki tortownicy również wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ).

Wylewamy masę ( lekki gładzimy ).

Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ).

Pieczemy ok. 40-50 minut w temp.175C z termoobiegiem góra – dół.

Całkowicie studzimy w uchylonym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

 IS_ciasto brzoskwiniowe z kaszą manną 10xxxx

 

You Might Also Like

26 komentarzy

  • Reply
    jula
    23 października 2013 at 16:12

    przypomina mi greckie ciasto z kaszy mannej – pyszne!

  • Reply
    Marta T.
    24 października 2013 at 11:31

    się piecze :D i pachnie faktycznie jak sernik :D ciekawe czy doczekam aż wystygnie czy pokroje na gorąco :D

  • Reply
    napiecyku
    24 października 2013 at 17:36

    Kasza manna z budyniem i śmietanką musi smakować. Przepis zapisałam. Pozdrawiam:)

  • Reply
    Cios
    25 października 2013 at 08:08

    Ojj.. takie ciasta to ja lubię!

  • Reply
    Racuszki z kaszy mannej z żurawiną
    26 grudnia 2013 at 16:02

    […] Jaglaną , gryczaną , jęczmienną i mannę. […]

  • Reply
    Ciasto waniliowe z kaszy manny na herbatnikach - bez pieczenia
    7 lutego 2014 at 10:35

    […] Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny […]

  • Reply
    Brzoskwiniowe crumble z migdałową kruszonką
    15 kwietnia 2014 at 19:03

    […] razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i […]

  • Reply
    Krokiety z kaszą jaglaną
    4 maja 2014 at 13:09

    […] wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i […]

  • Reply
    Stefanka - kakaowe ciasto z kaszy manny
    1 czerwca 2014 at 11:50

    […] kakaa , kaszy manny z delikatną słodyczą tworzy niezwykłą […]

  • Reply
    Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką
    14 października 2014 at 15:32

    […] biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – […]

  • Reply
    Anna R.
    22 listopada 2014 at 20:26

    O, takiego jeszcze nie próbowałam i nie robiłam. Wygląda zachęcająco, pewnie zrobię.

  • Reply
    Pavlova z kremem i owocami
    31 grudnia 2014 at 19:08

    […] w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca […]

  • Reply
    CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI
    16 stycznia 2015 at 14:42

    […] Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. […]

  • Reply
    Kate
    11 lutego 2015 at 12:22

    Mam pytanie do Ostrej na Słodko bądź do Dziewczyny, które już robiły ciacho – czy 4 brzoskwinie to 4 standardowe połówki z puszki czy faktycznie 4 całe sztuki? Ile Dawałyście???

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 lutego 2015 at 12:25

      Najpierw się wypowie Ostra na Słodko :D

      Już Ci mówię, jeśli daję świeże brzoskwinie – daję całe 4 sztuki pokrojone.

      Jeśli chcesz dać puszkowe – musisz dać więcej ( np. 7-8 połówek ) i pamiętać o odsączeniu ich z soku ( niech posiedzą na sitku ) . :)

  • Reply
    Kate
    11 lutego 2015 at 12:46

    Dziękuję Ostra!!! Jesteś moim kulinarnym GURU… Pozdrawiam :D

  • Reply
    Ewa Skórzak
    13 kwietnia 2015 at 10:04

    Piekłam to ciasto na Wielkanoc a dziś zajadam kawałek,który wcześniej zamroziłam .Upiekłam z potrójnej porcji na dużej blasze. Pycha! Teściowa myślała,ze to sernik. Wilgotne,smaczne i warte powtórki.

  • Reply
    Anonim
    15 kwietnia 2015 at 16:52

    Czy łyżki mają być płaskie czy z czubkiem – chodzi o mannę i proszek budyniowy?

  • Reply
    Anonim
    16 kwietnia 2015 at 06:52

    Czy proszek budyniowy można zastąpić w jakis sposob skladnikami domowego budyni u? Tzn mąka ziemniaczana? Jak wiadomo budyń z torebki do zdrowych nie należy :-)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 kwietnia 2015 at 11:53

      Można :)
      Ilość cukru należy wtedy dostosować ” pod siebie ” :)

  • Reply
    Kasia
    19 listopada 2015 at 19:50

    A jak piec ,kiedy nie mam kuchenki z termoobiegiem?Nigdy nie wiem jak to przełożyć na moją kuchenkę,ktora jest zwyczajna :)

  • Reply
    Aga
    30 sierpnia 2017 at 13:19

    Czy budyń ma być z cukrem czy bez?A opakowanie cukru wanilinowego duże czy może małe?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 sierpnia 2017 at 13:21

      Jeśli budyń bez cukru – dosładzasz.
      Jeśli z cukrem – dosładzasz mniej.

      Tak naprawdę ma być „do smaku „.

      To samo z cukrem waniliowym – proponuję ok. 2 łyżki.

      • Reply
        Aga
        5 września 2017 at 12:48

        Dziękuję za odpowiedź.Piękę je na dniach;)

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress