SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ
Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.
A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.
Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek.
Częstowałam Was już Szarlotką Mamy
Królewską szarlotką z bitą śmietaną
i taką Ucieraną na maślance.
Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!
Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!
SKŁADNIKI:
( blacha 28×24 cm )
CIASTO:
* mąka – 3 szklanki
* margaryna – 250 g
* cukier – 4 łyżki
* żółtko – 5 szt
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* cukier wanilinowy – 2 łyżki
NADZIENIE:
* jabłka – 1 kg
PIANA KISIELOWA :
* cukier – 3/4 szkl
* kisiel brzoskwiniowy – 1 op
* białko – 5 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO :
Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.
1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.
Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).
PIANA KISIELOWA :
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.
Delikatnie wylewamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
Zobacz koniecznie jeszcze te!
8 Comments
Dodaj komentarz












Zaciekawiła mnie ta kisielowa piana, spróbowałabym z przyjemnością 🙂
Prześliczna! A ten kisiel w formie pianki? Bardzo ciekawy pomysł 🙂
Pingback: Szarlotka z waniliową bezą
Pingback: Szarlotka ucierana
Pingback: Szarlotka ucierana
Pingback: Naleśniki z jabłkami
Pingback: Pleśniak ” oszukany “
Wyszła bardzo dobra , tym razem starłam jabłka na tarce o grubych oczkach i nieco odcisnęłam jabłka.
Polecam innym 🙂