CIASTECZKA TAHINI

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych. Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać! Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe i szybkie!  
 
 Ciasteczka z tahini 2xxxxxxxx
 
SKŁADNIKI: * tahini – 125 ml * masło – 100 g * cukier – 3 łyżki * cukier wanilinowy – łyżka * mąka – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
 
Miękkie masło ucieramy z cukrem i tahini. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut – ciasteczka powinny się tylko lekko zezłocic , a kiedy zaczną pękać oznacza to , że są już gotowe! Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego!
 
Ciasteczka z tahini xxxxxxx

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Chinese rice cookies - ciasteczka z kleiku ryżowego
    21 kwietnia 2014 at 14:07

    […] , że ich smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia!      Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe …     Robiłam je już wielokrotnie, […]

  • Reply
    Dorsz zapiekany z warzywami i tahini
    2 sierpnia 2014 at 22:22

    […] Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress