Jak wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.
Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.
Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą
Krokietami grzybowo – jajecznymi
, a nawet krokietami z parówkami!
Dziś mam wersję dla mięsożerców!
Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.
Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI :
NALEŚNIKI:
* mąka – 1 szklanka
* mleko – 200 ml
* woda gazowana – 100 ml
* jajko – 1 szt
* olej – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – szczypta
FARSZ:
* kapusta biała – 200 g
* mięso mielone wieprzowe – 200 g
* masło – łyżka
* sól
* pieprz
* papryka
* kminek
DODATKOWO :
* jajko – 2 szt
* bułka tarta – 100 g
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI:
Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.
Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.
Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.
Mięso mielone siekamy , oprószamy solą , pieprzem i papryką.
Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.
W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła , dodajemy podgotowaną , a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso.
Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki.
Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki.
Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!
6 komentarzy
Lady laura.
25 listopada 2013 at 16:26Pyszota ,tak,krokiety z kapustą to , to co lubię najbardziej.Pozdrawiam.
tu-tusia
26 listopada 2013 at 11:21To coś dla mnie! Dodaję do zakładek :)
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem
21 kwietnia 2014 at 14:16[…] mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na […]
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym
27 kwietnia 2014 at 17:46[…] U mnie dość często gości w kuchni – dodaję ją rano do musli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs. […]
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi
28 kwietnia 2014 at 20:16[…] Naleśniki to jest chyba jedyna rzecz , którą mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;) […]
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY
19 grudnia 2014 at 06:52[…] mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i […]