Zrazy z kaszy jaglanej
Dziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię.
Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ.
Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ.
A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki.
Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad!
Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym.
Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad!
Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad!
SKŁADNIKI:– kasza jaglana – 1 szkl
– cebula – 1 szt
– kukurydza – 80 g
– mąka – 2 łyżki
– jajko – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 szczypta
– kurkuma – 1 szczypta
– curry – 1 szczypta
– bulion – 250 ml
– olej do smażenia
– cebula – 1 szt
– kukurydza – 80 g
– mąka – 2 łyżki
– jajko – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 szczypta
– kurkuma – 1 szczypta
– curry – 1 szczypta
– bulion – 250 ml
– olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , odcedzamy , studzimy,
Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Kaszę wkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę.
Wbijamy jajko.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą.
Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili – ja tak zrobiłam.
Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy.
W rękach wyrabiamy niewielkie zraziki.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Zobacz koniecznie jeszcze te!
8 Comments
Dodaj komentarz











Uwielbiam kaszę jaglaną więc wypróbuje ten przepis. 🙂
I już pędzę do przepisu na kopytka.
Pingback: Krem marchewkowy
Pingback: Kukurydza na ostro
Pingback: Kotlety szarpane z kurczaka
Pingback: Zraziki wątróbkowe z kaszą jaglaną
Pingback: Kukurydza na ostro
Pingback: BURGERY Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI
Pingback: Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami