I przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!
Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.
Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.
Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka – 200 g
* masło – 100 g
* woda – 250 ml
* jajko – 5 szt
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM BUDYNIOWY :
* mleko – 750 ml
* masło – 100 g
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 4 czubate łyżki
* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek
* cukier – 3/4 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Rozgrzewamy piekarnik do 200C.
W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.
Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.
Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.
Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.
Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
KREM BUDYNIOWY :
500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.
Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.
Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy po ostudzeniu.
Smacznego!
10 komentarzy
Justyna
7 stycznia 2014 at 10:14Taka karpatka to smak mojego dzieciństwa:) Gorąco pozdrawiam:)
Kinga
7 stycznia 2014 at 11:00Moja!! Moja!!! Ona jest moja! Rewelacja! :-D
Kasia
9 stycznia 2014 at 12:38Chyba kremik się ściął :P ale i tak wygląda na smaczną.
Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
4 maja 2014 at 10:31[…] mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się […]
Czekoladowa karpatka z truskawkami
5 czerwca 2014 at 20:53[…] czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się […]
Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i pianką
22 czerwca 2014 at 12:26[…] Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. […]
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem
5 lipca 2014 at 14:45[…] ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym […]
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA
2 listopada 2014 at 05:56[…] , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się […]
PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ
17 lutego 2015 at 09:31[…] jako deser na randkę […]
KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
5 lipca 2015 at 14:30[…] wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką karpatki, kremów karpatkowych i wszelkiego rodzaju kremów […]