CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.

Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!  

Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!

Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że  po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.

Niebo w gębie!

ciasto cytrynowe , ciasto przekladane , cytrynoweic , ciasto z marmalolada , pyszne ciasta , ostra na slodko , fajny blog , kulinarny

SKŁADNIKI:

BISZKOPT :

* jajka – 3 szt
* cukier – 6 łyżek
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KRUCHE CIASTO :
*margaryna – 100 g
* mąka – 170 g
* cukier – 80 g
* śmietana kwaśna – 1 łyżka
* żółtko – 1 szt

KREM CYTRYNOWY :
* budyń śmietankowy – 2 łyżki
* mleko – 350 ml
* mascarpone – 160 g
* cytryna – 2 szt
* żelatyna – 1 łyżeczka
* woda – 1/4 szkl
* cukier – ok. 3 łyżki

KREM CZEKOLADOWY :
* mascarpone – 170 g
* śmietana 36% – 100 ml
* nutella – 60 g

DODATKOWO :
* marmolada truskawkowa – 100 g

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Wlewamy na blachę ( 22×26 )

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

Odwracamy do góry nogami i studzimy.

Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.

KRUCHE CIASTO:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Odstawiamy z powrotem do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik na 200C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.

Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.

Podpieczone  smarujemy marmoladą truskawkową.

KREM CYTRYNOWY :

Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,

Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.

Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.

Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.

Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.

Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.

W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,

Studzimy i wkładamy do lodówki.

KREM CZEKOLADOWY:

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Serek mascarpone miksujemy z nutellą.

Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚC:

Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.

Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.

Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.

Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając.

Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego.

Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy.

Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia.

Dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

17 komentarzy

  • Reply
    natalia
    11 stycznia 2014 at 22:02

    Wygląda obłędnie,zapisane do wypróbowania:)

  • Reply
    Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką
    15 maja 2014 at 15:41

    […] Ale jest! Gotowy! I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha! […]

  • Reply
    Biszkopt z masą kakaową - przekładaniec
    22 maja 2014 at 14:21

    […] Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście. […]

  • Reply
    Ananasek - ciasto z ananasowym kremem , delicjami i galaretką
    28 maja 2014 at 16:17

    […] mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym […]

  • Reply
    Serniczki Oreo z mascarpone
    1 czerwca 2014 at 11:55

    […] z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą […]

  • Reply
    Kasia
    6 marca 2015 at 22:48

    Kiedy smarujemy marmolada? Od razu po upieczeniu czy przed przekładaniem?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 marca 2015 at 06:43

      Po upieczeniu , kiedy trochę przestygnie.
      Sprawi to , że marmolada nawilży ciasto i nie będzie potem zbyt twarde :)

  • Reply
    Kasia
    7 marca 2015 at 10:14

    Dzięki za szybką odpowiedź, właśnie się piecze:)

  • Reply
    xxx
    13 marca 2015 at 12:38

    Jeju wszędzie ten tłusty mascarpone :-/

  • Reply
    Iwona
    13 marca 2015 at 17:30

    Boże jaki ten Twój blog jest fantastyczny i pięknie prowadzony , myślę że ten mój też kiedyś taki będzie. Pozdrawiam!
    http://ciastolinka.blogspot.com/

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    14 marca 2015 at 08:43

    Fantastycznie wygląda a do tego w smaku musi być pyszne!

  • Reply
    anka
    26 marca 2015 at 13:46

    podane są dwa wymiary blachy. jaki ma byc wymiar?

  • Reply
    Aneta
    4 kwietnia 2015 at 09:01

    mam zamiar wlasnie na obecne swieta wyprobowac ten przepis. Ale mam mala watpliwosc co do temperatury pieczenia ciasta kruchego….powaznie tylko 20 stopni?

  • Reply
    Ostra na Słodko
    4 kwietnia 2015 at 13:50

    Już poprawiłam – ma być 200C :)

  • Reply
    SERNIK CYTRYNOWY Z KISIELEM
    25 listopada 2015 at 18:44

    […] Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa. […]

  • Reply
    Anonim
    24 listopada 2017 at 23:52

    Mnie krem cytrynowy wyszedł dość rzadki, ale zobaczę co z tego wyszło rano jak ciasto spędzi noc w lodówce…

  • Skomentuj xxx Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress