I kolejny przepis na kurczaka!
Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.
Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )
Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni!
Do dzieła!
SKŁADNIKI :
* podudzia z kurczaka – 3 szt
* cytryna – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* tymianek – 3 gałązki
* masło – 30 g
* mąka pszenna – 1 łyżka
* olej rzepakowy – 50 ml
* kolorowy pieprz – do smaku
* sól – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).
Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
Wkładamy nasze mięso.
Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek.
Całość skrapiamy resztą oleju.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.
Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.
Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.
Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.
Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.
Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
3 komentarze
Kurczak w miodowo - musztardowej glazurze
1 stycznia 2014 at 13:20[…] aromatyczny kurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą […]
Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami
4 maja 2014 at 12:18[…] połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską […]
Warkocz z kurczaka na smażonym szpinaku
21 czerwca 2014 at 20:03[…] … zamarynowana … a potem grillowana pierś z kurczaka podana z aromatycznym szpinakiem jest nie tylko smaczna , ale i rewelacyjnie […]