CIASTO SHREK

Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.

Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.

Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!

A zatem do dzieła!

ciasto shrek z sokiem pysio , biszkopt puszysty , delicje , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI :

BISZKOPT :

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 4 łyżki

* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier wanilinowy – 1 op

* cukier – 4 łyżki

* sól – 1 szczypta

MASA PYSIO :

* sok Pysio – 900 ml

* budyń śmietankowy – 3 op

 

WIERZCH:

* śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml

* galaretka agrestowa – 3 op

* cukier puder – 2 łyżki

* delicje – 1 op

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Rozdzielamy żółtka od białek.

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.

Stopniowo dodajemy obydwa cukry.

Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.

Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.

Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie mieszamy łyżką.

Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.

Zostawiamy do ostygnięcia.

 

MASA PYSIO:

250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).

Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową.

Szybko i dokładnie mieszamy.

Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy.

Odstawiamy do ostygnięcia.

WIERZCH:

W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.

Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.

Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia.

Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.

Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając.

Wkładamy ponownie do lodówki.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.

Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

 

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    31 stycznia 2014 at 11:56

    świetny ten zielony kolor :)

  • Reply
    magma
    31 stycznia 2014 at 14:03

    wygląda pysznie, bardzo lubię to ciasto, nie jest bardzo słodkie:)

  • Reply
    RENATA
    31 stycznia 2014 at 20:19

    podoba mi sie ten przepis ale skladniki sa przzykryte …

  • Reply
    Pan Deserek :)
    1 lutego 2014 at 18:51

    Wyszedł Ci piękny zielony kolorek :) Super ciasto – trochę pracy jest ale jest bardzo smaczne. Zabieram kawałek do kawki ;)

  • Reply
    Natalia
    12 kwietnia 2014 at 19:27

    Super ciasto mi wyszło rewelacyjne rodzinka zadowolona :-)

  • Reply
    Rolada Pinacolada na chrupiąco
    13 maja 2014 at 14:43

    […] z jasnego rumu , śmietanki kokosowej i soku […]

  • Reply
    Anonim
    14 czerwca 2014 at 19:15

    a śmietana słodka czy kwaśna

  • Reply
    kasia
    25 lutego 2015 at 16:29

    Uwielbiamy to ciasto,tylko bez delicji,jak dla mnie za slodkie z delicjami. Na swieta wielkanocne napewno go nie zabraknie ;-)

  • Reply
    Iwona
    6 marca 2015 at 14:16

    Mąż zamiast Pysia kupił Kubusia, może być czy jest za gęsty?

  • Reply
    LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
    3 kwietnia 2015 at 06:52

    […] jak ciasto Shrek, które już już kiedyś Wam […]

  • Reply
    Kurczoczka
    11 listopada 2015 at 20:15

    Zrobiłam to ciacho ale cos wyszlo nie tak….w tej masie zielonej było czuć proszek budyniowy… To chyba noe jest normalne? Czy ja powinnam te budynoe najpierw zroboc z mlekiem?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 listopada 2015 at 08:03

      Nie dodajemy absolutnie mleka, rozrabiamy w soku.
      Dokładnie miksując z ciepłym sokiem ( jak w przepisie ) proszek całkowicie się rozpuszcza.
      Coś musiałaś źle zrobić albo niedokładnie zmiksowałaś.

      • Reply
        Kurczoczka
        12 listopada 2015 at 19:00

        W przepisie nie ma mowy o miksowaniu. Wyczytalam w innych przepisach że trzeba bylo tak dlugo gotowac az masa zrobi soe gęsta a z twojego przepisu wynikało iż mam szybko zagotowac. Uczulam wszystkich, masa musi być gesta, trzeba dłużej pogotowac

        • Reply
          Anonim
          15 grudnia 2017 at 11:22

          Napisane jest żeby szybko mieszać a nie szybko gotować. To jest budyń, wiadomo że jeśli nie zgęstnieje, to mąka będzie surowa ;)

    Skomentuj Rolada Pinacolada na chrupiąco Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress