Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem

Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na moje ukochane naleśniki – tym razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!

Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.

Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.

Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad  , ale też imprezowe danie na gorąco.

Polecam!

 nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko 2-001xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI :

** mąka pszenna – 1 szkl

** mleko – 2 szkl

** proszek do pieczenia -1 lyżeczka

** jajko – 2 szt

** sól – 1 szczypta

** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść

** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki

 

FARSZ:

** bryndza – 250 g

** oscypek – 150 g

** pieprz – do smaku

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI :

Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia .

Dodajemy mleko  roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk.

Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni.

 

FARSZ:

Oscypek ścieramy na tarce.

Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).

Resztę mieszamy z utartą bryndzą.

Doprawiamy do smaku pieprzem.

nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko 3-001xxxxxxx

 

CAŁOŚĆ :

Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.

Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.

Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.

1888631_647900331923684_1541227335_n-001

Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

 nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko xxxxxxxxx

 Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą
    3 kwietnia 2014 at 09:57

    […] wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina […]

  • Reply
    Migdałowe naleśniki serowo - rabarbarowe
    29 kwietnia 2014 at 22:23

    […] wiecie , naleśników nigdy nie mam […]

  • Reply
    PARÓWKOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI
    2 grudnia 2014 at 11:22

    […] , pieczarki ,  ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na […]

  • Reply
    ROLADKI NALEŚNIKOWE Z RYŻEM I WARZYWAMI
    30 grudnia 2014 at 20:17

    […] Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! […]

  • Reply
    NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
    1 marca 2015 at 22:06

    […] … toffi … z czekoladą … z jabłkami … serem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na […]

  • Skomentuj PARÓWKOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress