Uwielbiam żeberka!
Pieczone , duszone , grillowane … – każde!
Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy!
Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze.
Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji!
SKŁADNIKI:
* Żeberka – 400 g
* Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g
* Jabłko – 3 szt
* Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka
* Cebula – 1 szt
* Piwo – 100 ml
* Czosnek – 2 ząbki
* Miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* Sos sojowy – 1 łyżka
* Sól – 1 łyżeczka
* Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka
* Liść laurowy – 2 szt
* Ziele angielskie – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żeberka oczyszczamy , kroimy na części.
Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.
Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).
Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.
Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.
Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.
Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką.
Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.
Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.
10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.
Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami!
Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!
Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
3 komentarze
Majana
8 lutego 2014 at 10:59Smacznie prezentują się te żeberka. :)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.
Żeberka w sosie własnym
21 marca 2014 at 14:12[…] Jak wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek! […]
Żeberka w miodzie
14 października 2014 at 15:13[…] na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z […]