Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.
Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce.
Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną.
Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!
Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.
SKŁADNIKI:
CIASTO :
** mąka pszenna – 2 szkl
** jajko L – 1 szt
** ciepła woda – 125 ml
** sól – 1 szczypta
FARSZ:
** łosoś ( ze skórą ) – 300 g
** gorgonzola – 80 g
** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
** natka pietruszki – 1 pęczek
** oliwa – 4 łyżki
** sól
** pieprz
** gałka muszkatołowa
SOS:
** bazylia – 1 pęczek
** śmietana 30% – 50 ml
** sól morska
** pieprz
** czosnek – 1 malutki ząbek
** śmietana 18% gęsta – 50 ml
** cukier – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.
Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.
Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
FARSZ:
Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.
Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.
SOS:
Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.
Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.
Po zagotowaniu miksujemy blenderem.
Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.
Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.
FARSZ:
Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.
Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Na środek kładziemy łyżkę farszu , zamykamy , sklejamy brzegi ( ja robię to za pomocą widelca , Wy śmiało możecie pokusić się o falbankę ).
Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut od momentu wypłynięcia na powiechnię.
Przez podaniem podsmażamy na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
Smacznego!
Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!
Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
1 Comment
Chinkali - gruzińskie pierożki
20 października 2014 at 19:17[…] Delikatne ciasto wypełnione fantastycznym farszem jest świetnym pomysłem na smaczny obiad! […]