Kolejny niesamowicie smaczny i zarazem niesamowicie łatwy przepis gotowy!
Tym razem z przepisu jednej z Was – Ani , która zachęciła , zachwalała … więc nie miałam innego wyjścia i musiałam zrobic!
Absolutnie nie żałuję , gdyż jeszcze w ten sam dzień musiałam dorabiac kolejne porcje a domownicy wołali o dokładkę!
Krokiety na stałe wchodzą do mojego menu!
Chrupiące krokiety obficie wypełnione farszem zrobiony z pieczonego drobiowego pasztetu , tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie !
Spróbujcie!
SKŁADNIKI :
NALEŚNIKI :
** Mąka – 1 szkl
** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
** mleko – ok. 2 szkl
** jajko – 2 szt
** sól – 1 szczypta
** olej – 70 ml
FARSZ:
** drobiowy pieczone pasztet – 300 g
** marchew – 2 szt
** duża cebula – 1 szt
** sól , pieprz , papryka
DODATKOWO :
** bułka tarta do panierowania
** jajko do panierowania
** olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI :
Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
FARSZ :
Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.
Marchew trzemy na grubych oczkach.
Pasztet drobniutko siekamy.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i ucieramy do powstania konsystencji nadającej się do smarowania.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.
CAŁOŚC :
Na środek naleśników układamy po 2 łyżki farszu , zakładamy boki i zwijamy krokiety.
Panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące.
Smacznego!
1 Comment
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą
4 maja 2014 at 10:01[…] wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki […]