Nie lubię zimy!
Z utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …
W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi!
Ale trzeba!
O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.
Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.
Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.
SKŁADNIKI:
– marchew – 2 szt
– pietruszka – 1 szt
– cebula – 1 szt
– por -1 szt
– papryka czerwona – 1 szt
– bulion – 1,5 l
– liśc laurowy – 2 szt
– ziele angielskie – 3 szt
– słodka papryka – 2 łyżeczki
– chilli – szczypta
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 szczypta
– olej – 4 łyżki
– koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
– majeranek – 1 szczypta
– śmietana 18% – 2 łyżki
– mielona wołowina – 300 g
– jajko – 1 szt
– bułka tarta – 2 łyżki
– mąka do obtoczenia – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ZUPA:
Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
Gotujemy ok. 15 – 20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
PULPECIKI:
Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).
Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.
Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
Gotujemy ok. 15 minut.
Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
Podajemy bardzo gorące!
13 komentarzy
Nieśka
13 lutego 2014 at 10:09Uwielbiam zupy, które mogą stanowić cały obiad. Szczególnie zimą. :) Pozdrawiam!
Dariozka91
13 lutego 2014 at 13:36chyba nie znam nikogo kto nie uwielbia takich zupek :D rewelacja:)
tu-tusia
15 lutego 2014 at 17:04Wygląda niezwykle apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taka zupę :)
Sklep komputerowy Wrocław
17 lutego 2014 at 11:06noo w wyglądzie mega apetycznie – dam żonie przepis może mi zrobi :D
Kotlety mielone w waflu
21 kwietnia 2014 at 13:33[…] od kilku dni mięso mielone leżało w lodówce i czekało na swoją kolej. Sznycelki … zrazy … spaghetti […]
Rozgrzewający krem jarzynowy z kasztanami
13 maja 2014 at 14:03[…] nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za […]
Pulpeciki w porowym sosie
5 sierpnia 2014 at 20:53[…] By Ostra na Słodko, 18 grudnia 2012, In Mięsa, Sosy, Wieprzowina 4 – porcje ~ 45 Home » Mięsa » Pulpety w sosie porowym Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki. […]
Zupa / Krem dyniowy na ostro
26 października 2014 at 18:05[…] na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową pulpecikami i Kremem z […]
GULASZ Z WARZYWAMI - TANI I SZYBKI!
15 lutego 2015 at 20:59[…] dania jednogarnkowe przyrządzamy najczęściej wtedy, kiedy chcemy się rozgrzać, albo wtedy kiedy chcemy […]
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
20 kwietnia 2015 at 19:54[…] dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy, zapiekane pod obłędnym sosem pomidorowym z […]
Iwona
26 maja 2015 at 13:02Świetny przepis! Wypróbowalam go i wyszedł genialny
Ostra na Słodko
26 maja 2015 at 13:17Bardzo się cieszę , że smakowała!!!
BOGRACZ / Bogrács - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
24 października 2015 at 09:37[…] Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim żeliwnym kociołku przyrządzana nad […]