Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościć u mnie w kuchni.
Zrobiła raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.
Ciasto nie wymaga pieczenia , dlatego też przygotowuje się je błyskawicznie.
Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekać aż zastygnie.
Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy.
Zobaczcie jak łatwo je zrobić!
SKŁADNIKI:
** okrągłe biszkopty – 2 op
** masło – 200 g
** żółtko – 3 szt
** cukier puder – 4 łyżki
** mleko w proszku – 2 szkl
** ser biały wiaderkowy – 500 g
** żelatyna – 3 łyżki
** kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki
** mleko – 70 ml
DODATKOWO :
** kakao – cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szkl gorącej wody , dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odtawiamy do przestudzenia.
Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą.
Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.
Łyżka po łyżce dodajemy ser biały , a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.
Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Masę wylewamy na blachę , wygładzamy wierzch.
Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).
Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem.
Smacznego!
32 komentarze
Ervisha
15 lutego 2014 at 10:17Na pewno smakuje wspaniale :)
Ada
15 lutego 2014 at 17:59Ciasto wygląda bardzo ładnie i sadząc po składnikach musi być pyszne… :)
Anonim
15 lutego 2014 at 22:01Ostra a co z zelatyna?ja dodalam na koncu:)…chlodzi sie w lodowce to Twoje cudo;)
Ostra na Słodko
16 lutego 2014 at 21:05Dobrze dodałaś :D
Już zmieniłam , dopisałam :P
anna
17 lutego 2014 at 08:34a czym zastąpić żółtka, bo nie toleruje nie ugotowane żółtka
Sernik z brzoskwiniami
18 kwietnia 2014 at 06:35[…] sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i […]
Serniczki cappuccino z orzechami
21 kwietnia 2014 at 17:20[…] Cappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się smak przygotowywanej kawy… Najwspanialsze dotąd wakacje mojego życia … i spełnienie jednego z marzeń mojej mamy! Smaku tamtych kaw niestety nie mam okazji spróbować tutaj , ale słodkości o smaku cappuccino potrafią uczynić mój dzień zdecydowanie piękniejszym ;) Dziś przedstawiam Wam przepis na mini serniczki z dodatkiem włoskich orzechów, które zachwycą nie tylko smakoszy kaw! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do temp.160C. Spód : łączymy orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody. Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy kleksem bitej śmietany i np. ziarnami całej kawy. Będzie pysznie! = […]
sagneska
23 grudnia 2014 at 13:49Mmm smakowicie wygląda <3
http://www.sagneska.pl
xyz
30 stycznia 2015 at 21:18Ciacho jest genialne w smaku !!! jedno z moich ulubionych i jutro będę robić po raz kolejny bo smak straszny mam na niego !
kristina
16 marca 2015 at 15:15Wygląda smakowicie :-) szkoda,że nie dla mnie, niestety nie mogę przekonać się do mas z surowymi żółtkami
anencja
19 lutego 2016 at 09:07Ostra, piszesz że wsypujemy mleko ;ale wcześniej rozumiem,że jest zmieszane z pół szklanka gorącej kawy? .Chyba nie da się tego „wsypać” to będzie masa jak myślę. Czepiam się ale chcę być wszystkiego pewna. Buziaki
Ostra na Słodko
19 lutego 2016 at 09:22Paniiii , czytanie ze zrozumieniem :D
Z kawą mieszamy mleko płynne – to 70 ml :D
Proszkowe wsypujemy siuuuup do masy!
I będzie pycha! :D
Buziaczki! :*
JACHNA
30 marca 2015 at 16:03A GDZIE W TYCH CZASACH DOSTANĘ MLEKO W PROSZKU NIEBIESKIE
Ostra na Słodko
30 marca 2015 at 16:09W większych marketach jest dostępne bez problemu :)
MONTE - CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE
10 kwietnia 2015 at 18:48[…] Niesamowicie puszysty biszkopt przełożyłam kremem zrobionym właśnie z serków Monte i tak lubianego przeze mnie mleka w proszku. […]
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
5 maja 2015 at 06:42[…] furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino […]
BANANOWIEC Z GALARETKĄ - bez pieczenia
12 czerwca 2015 at 06:38[…] mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia, na […]
KOKOSOWE LATTE MACCHIATO
2 września 2015 at 22:54[…] Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i […]
SERNIK CYTRYNOWY Z KISIELEM
25 listopada 2015 at 18:38[…] Sernik cappuccino … […]
Natka
8 stycznia 2016 at 22:14obłędne jutro zaraz zrobie…:)
Ostra na Słodko
9 stycznia 2016 at 08:53Nie pożałujesz :)))
TIRAMISU - włoski deser w słoiczku
13 lutego 2016 at 09:18[…] Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. […]
mała
15 lutego 2016 at 07:36Zrobilam to ciasto i mam pytanie: masa wyszła mało słodka i smakuje bardziej jak krem niż ser. Czy cos zrobiłam nie tak?
pietruszka
21 lutego 2016 at 22:33Wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje!
P.S. Wyraz kakao jest nieodmienny ( każdej formie będzie więc „kakao”, a nie np. „kakaem”).
tusia
24 lutego 2016 at 21:47Ser biały wiaderkowy,czyli jaki? Te sernikowe 1kg.
Ja
15 sierpnia 2016 at 11:30Super
kacha
17 listopada 2016 at 19:24cz zamiast okrągłych biszkoptów moga być tzw kocie języczki?
Ostra na Słodko
17 listopada 2016 at 19:52Pewnie , że można! :)))
ania
5 lutego 2017 at 16:30zrobiłam, chłodzi się ale…mam dwa pytania: czy tej żelatyny to aby nie za dużo???tak jakoś miałam wrażenie , że jakbym dodała 2 łyżki to masa też byłaby gęsta :-) a drugie: nie próbowałaś może zamiast serka sernikowego dodać mascarpone??? chyba byłoby lepsze…co myślisz???
Ostra na Słodko
5 lutego 2017 at 21:05Hej! :)))
Możesz spróbować z mascarpone – mi z nim nie smakuje , jest dla mnie za tluste :)
Przy mniejszej ilości żelatyny masa mi się nie siadła. Spróbowałaś dać mniej? I jak wyszło?
k_asia16
10 lutego 2018 at 12:55A mogę zredukować ilość masła do 100g lub jeszcze mniej albo całkowicie pominąć ? Mam ser wiaderkowy o zawartości tłuszczu 26g /100g.
Ostra na Słodko
10 lutego 2018 at 13:02Calkowicie nie rezygnuj, ale smialo możesz zredukować