KOPYTKA – NAJLEPSZE!

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam!

U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem.

Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.

Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste.

Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne.

Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi , a nie pomiędzy palcami – to takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu.

Zawsze się udają!

 kopytka , kopytka z cukrem , leniwe , ostra na slodko xxxxxxxx

SKŁADNIKI :

* ugotowane ziemniaki – 1 kg

* mąka pszenna – od 150 g – 250 g

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).

Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.

Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.

Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.

Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!

Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki.

Kroimy na kopytka / pod skosem.

Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy np. z masełkiem i cukrem.

Smacznego!

kopytka , kopytka z cukrem , leniwe , ostra na slodko 2xxxxxx