KOTLETY Z SOCZEWICY

Soczewicę uwielbiam!

Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!

Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.

Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.

Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.

Polecam!

kotlety z soczewicy , soczewica , kotlety wegetarianskie , danie z soczewicy , ostra na slodko 2xxxxxxxx

SKŁADNIKI:
 
* soczewica czerwona – ok. 250 g
* jajko – 1 szt
* bulion – 2 szklanki
* czosnek – 3 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* tarta bułka lub otręby – 3 łyżki
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Soczewicę dokładnie myjemy.
 
Namaczamy ok. 10 minut.
 
 Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.
 
Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
 
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
 
Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.
 
Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
 
Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
 
Zajadamy!
 
Smacznego! 
 
 kotlety z soczewicy , soczewica , kotlety wegetarianskie , danie z soczewicy , ostra na slodko 4xxxxxxx