Soczewicę uwielbiam!
Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* soczewica czerwona – ok. 250 g
* jajko – 1 szt
* bulion – 2 szklanki
* czosnek – 3 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* tarta bułka lub otręby – 3 łyżki
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
* jajko – 1 szt
* bulion – 2 szklanki
* czosnek – 3 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* tarta bułka lub otręby – 3 łyżki
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Soczewicę dokładnie myjemy.
Namaczamy ok. 10 minut.
Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.
Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.
Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Zajadamy!
Smacznego!


