Soczewicę uwielbiam!
Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* soczewica czerwona – ok. 250 g
* jajko – 1 szt
* bulion – 2 szklanki
* czosnek – 3 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* tarta bułka lub otręby – 3 łyżki
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
* jajko – 1 szt
* bulion – 2 szklanki
* czosnek – 3 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* tarta bułka lub otręby – 3 łyżki
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Soczewicę dokładnie myjemy.
Namaczamy ok. 10 minut.
Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.
Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.
Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Zajadamy!
Smacznego!
16 komentarzy
Mrs. Pink
26 stycznia 2013 at 21:06Wygląda ładnie, spróbuję jutro zrobić :) Zupka z soczewicy też jest mniam.
Asia
9 sierpnia 2013 at 17:14Zmodyfikowałam trochę Twój przepis i dodałam jeszcze garść posiekanej drobno pietruszki i jedna cebulę. Dodatkowo obtoczyłam kotlety w mące żeby nie przyklejały się do deski czekając na swoją kolej do smażenia. Podawałam z sosem czosnkowym, pychotka! :)
Pulpeciki z soczewicy
26 października 2013 at 22:12[…] z niej przyrządzic wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już ” Kotlety z zielonej soczewicy „ Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa […]
magma
13 marca 2014 at 14:16wyglądają bardzo smacznie:)
Kotlety ryżowe z kurczakiem
5 maja 2014 at 15:29[…] z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. […]
Kotlety makaronowe z porem
5 sierpnia 2014 at 15:23[…] Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! […]
Pierogi z soczewicą
5 sierpnia 2014 at 21:11[…] Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie […]
Zupa krem z soczewicy
6 sierpnia 2014 at 20:17[…] » Zupy » Zupa krem z soczewicy Nie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! […]
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ
1 stycznia 2015 at 19:01[…] Ajj jak dawno nie jadłam soczewicy! […]
jowi
10 lutego 2015 at 15:31ja dodaję jeszcze marchewkę i korzen pietruszki
agata
19 czerwca 2015 at 16:44trzeci raz pichcę kotlety z czerwonej lentilki!….pycha! świetny blog! mój mąż wegetarianin uwielbia Twoje przepisy! ja z synem również! dzięki!
Rewelacja dziekuje
12 lipca 2015 at 12:40Z braku bulki tartej dalam otreby przenne i tez wyszlo pysznie! Super przepis!
Ostra na Słodko
12 lipca 2015 at 13:52Bardzo się cieszę , że smakuje :D
BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy
10 stycznia 2016 at 15:09[…] to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i […]
jar
23 marca 2016 at 11:36Zaskamują, a nie posmakują! Skąd nagle takie łamańce językowe się wzięły.
jar
23 marca 2016 at 11:37Ale przepis wydaje się świetny. Właśnie namoczyłam soczewicę i będę robić kotlety. Dziękuję.