Tak , to najlepsza pomidorowa!
Smak dzieciństwa … klasyka …
Z przepisu Babci , robiona zawsze w poniedziałek na niedzielnym rosole.
Sycąca , aromatyczna ,o wyrazistym smaku … podawana z ryżem , makaronem lub lanym ciastem.
Takiej pomidorowej nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI:
* rosół ( u mnie drobiowo-wołowy ) – 1,5 l
* koncentrat pomidorowy – 200 g
* śmietana 18% – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 1 łyżka
* sól , pieprz , cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy – musi być gorący!
Dodajemy gęsty koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną soli , tak by nie było grudek.
Do śmietany dolewamy niewielką ilość rosołu i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i niewielką ilością cukru.
Podajemy gorące!
Smacznego!
5 komentarzy
Marta T.
20 marca 2014 at 13:05zrobiłam… mniam… jak u Mamy :D córcia właśnie wcina :)
wesołyRomek
24 marca 2014 at 14:22Przez Ciebie zrobiłem się głodny a do obiadu jeszcze kilka godzin :)
KOTLETY Z SOCZEWICY
26 października 2014 at 22:19[…] Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym. […]
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI
3 listopada 2014 at 19:44[…] takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie […]
GRISSINI - włoskie paluszki chlebowe
14 września 2015 at 06:53[…] świetnym pomysłem np. do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa […]