Żeberka w sosie własnym

Jak wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek!

Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci.

Żeberka duszone … żeberka smażonew miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami.

Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie : z przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie.

Polecam!

zeberka , wieprzowina , zeberka w sosie wlasnym ostra na slodko xxxx

SKŁADNIKI:

* żeberka – 800 g

* cebula – 3 szt

* olej – 125 ml

* śmietana 18% – 1 łyżka

* sól , pieprz , papryka , listek laurowy

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje.

W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony.

Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy.

Zalewamy 2 szkl. wody , dodajemy sól , pieprz , paprykę i listek laurowy.

Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. godziny ).

Co jakiś czas przewracamy i w razie potrzeby podlewamy wodą.

Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.

zeberka , wieprzowina , zeberka w sosie wlasnym ostra na slodko 2xxxxx

Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

Np. z kapustą!

Z czystym sumieniem polecam zasmażaną Provitus!

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Żeberka w słodkim sosie chilli
    18 czerwca 2014 at 06:56

    […] wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress