Jak wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek!
Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci.
Żeberka duszone … żeberka smażone … w miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami.
Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie : z przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* żeberka – 800 g
* cebula – 3 szt
* olej – 125 ml
* śmietana 18% – 1 łyżka
* sól , pieprz , papryka , listek laurowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje.
W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony.
Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy.
Zalewamy 2 szkl. wody , dodajemy sól , pieprz , paprykę i listek laurowy.
Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. godziny ).
Co jakiś czas przewracamy i w razie potrzeby podlewamy wodą.
Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.
Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!
Np. z kapustą!
Z czystym sumieniem polecam zasmażaną Provitus!
1 Comment
Żeberka w słodkim sosie chilli
18 czerwca 2014 at 06:56[…] wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie […]